• Lent is for loving (Pôst znamená milovať)

          • Žiaci 6.B triedy sa na hodine angličtiny venovali téme pôstu. Oboznámili sa s názvami špecifických pôstnych dní, spievali anglické gospelové piesne. Rozšírili si tiež slovnú zásobu o spôsoby prejavovania lásky blížnemu, z ktorých vytvorili veľký kríž a umiestnili ho na nástenku pri jazykovej učebni.

          • #dobrýdeň

          • Milí žiaci,

            prvý pôstny týždeň nám ubehol veľmi rýchlo a máme tu druhú pôstnu aktivitu. Tento krát nás bude sprevádzať slovné spojenie #dobrýdeň. Istotne sa vám to spája s každodenným pozdravom, ale v tomto prípade sa zameriame na ľudí, ktorí nemajú tieto dni až také dobré. Urobme preto niekomu deň lepším. Ako na to? V piatok 11.3. prineste do školy jednu/dve hračky, alebo iné pekné veci (nie oblečenie), ktoré už nepoužívate,  s ktorými sa nehráte, a predajte ich na školskom trhu za 1 euro (prispieť môžete podľa svojich možností aj viac). Prinesené hračky vložte pred vyučovaním do škatule, ktorá bude pri vrátnici. Predávať budeme po prvej hodine žiakom 1. a 2.ročníka, po druhej hodine, žiakom 3.a 4.ročníka, po tretej hodine žiakom 5.- 6.ročníka a po štvrtej hodine žiakom 7.- 9.ročníka. Takouto formou sa môžeme vzájomne obohatiť o pekné veci a vyzbieranými peniazmi pomôcť konkrétnym rodinám prichádzajúcim z Ukrajiny. 

            (Počas celého pôstu sa môžete zapojiť do ktorejkoľvek z aktivít, číže aj prvá aktivita #dobrýskutok zostáva stále výzvou :) 

        • #dobrýskutok
          • #dobrýskutok

          • Ešte ste sa nezapojili do pôstnej aktivity? Inšpirujte sa príkladom nášho prváka Ferka Lazora, či súrodencov Palkovičových, ktorí sa podelili o chutný chlieb :) ♥

            Ferko sa s nami delí: ,,Doma sa striedame a každý deň chodievame večer našej pani susede kvapkať kvapky do očí, lebo sama to nezvládne. Má polku tela ochrnutú. V sobotu ocko piekol koláčik, v nedeľu ráno som odniesol aj tete kúsok, aby som ju v jej samote potešil. Trochu sme sa porozprávali a prisľúbil som jej, že keď budem vedieť text na súťaž A Slovo bolo u Boha, prídem jej ho povedať." Ferko rovnako starú pani potešil kvietkom na MDŽ.

            #zaplavmesvetdobrom #postnaaktivita 

        • Krížová cesta
          • Krížová cesta

          • Počas pôstneho obdobia sa v kaplnke našej školy budú pravidelne každý utorok o 7:30 hod. konať pobožnosti krížovej cesty.

            Srdečne pozývame všetkých žiakov.

            Dnes ráno sme sa spoločne zjednotili v modlitbe, ktorú sme obetovali za mier a pokoj vo svete a za trpiacich na Ukrajine.

          • Solidarita s Ukrajinou - ĎAKUJEME!

          • V spolupráci so Spišskou katolíckou charitou sme v tomto týždni organizovali zbierku potravín, drogérie a základných životných potrieb pre ľudí, ktorí opustili svoje domovy pre vojenský konflikt. Chceme vysloviť veľké ďakujem všetkým rodičom, žiakom i zamestnancom.

             Nech Boh odplatí  Vašu štedrosť a pomoc ! 

            Všetky vyzbierané dary dnes odovzdali členovia žiackej školskej rady Spišskej katolíckej charite.

            Ďakujeme za prejav ľudskosti a spolupatričnosti s Ukrajinou.

             

             

          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo Základnej školy sv. Cyrila a Metoda oznamuje, že zápis žiakov do 1. ročníka pre školský rok 2022/2023 sa uskutoční v pracovných dňoch od 1. apríla do 5. apríla 2022 v čase od 13:00 do 16:30 hod. v budove školy. Zápis bude prebiehať prezenčnou formou. Účasť dieťaťa je potrebná. K zápisu je potrebné doniesť vytlačenú a podpísanú elektronickú prihlášku, rodný list dieťaťa, platný občiansky preukaz zákonného zástupcu. Presný termín zápisu si budete môcť zarezervovať cez rezervačný systém, ktorý bude sprístupnený na našej web stránke školy od 28. marca 2022. 

            Tešíme sa na Vás!

          • Oslavujeme! - Príbehy našej školy

          • 30 rokov v živote školy je dosť veľké číslo, ak si za ním  predstavíme všetkých ľudí, ktorí prešli jej bránami. Či to boli žiaci, rodičia alebo zamestnanci. Práve ich príbehy plné spomienok, inšpiratívnych momentov, vtipných situácií a hlbokých priateľstiev chceme pravidelne zverejňovať na našej webovej a facebookovej stránke v rubrike s názvom Príbehy našej školy.

            Nahliadnime spoločne do tajomstiev histórie a spoznajme ju cez oči tých, ktorí časť svojho života prežili medzi nami. Spoznajme, akú stopu v nich táto škola zanechala.

          • #dobrýskutok

          • Milí žiaci,

            máme tu Popolcovú stredu a s ňou aj prvú pôstnu výzvu. Úloha na nasledujúci týždeň nie je vôbec jednoduchá, a preto je určená len tým, ktorí sú skutočne odhodlaní bojovať o svoju svätosť :) Našu prvú výzvu  charakterizuje slovné spojenie #dobrýskutok. Napohľad známa vec –podelím sa o desiatu, umyjem riad,...Avšak skutok, ktorý považujem za dobrý ja, nemusí byť dobrý aj pre druhého. (Napr. dobrým skutkom môže byť pre nás obdarovanie chudobného jedlom. Ale možno, že on oveľa viac v chladných dňoch potrebuje deku.)  Preto musíme byť veľmi vynaliezaví a tvoriví v láske!

            Naša aktivita teda spočíva v podelení sa o radosť s niekým, kto to nečaká  (s niekým, kto žije sám alebo je odkázaný na pomoc iným) spôsobom, aký skutočne ten človek potrebuje. Svoje fotografie z realizácie pôstnej výzvy so stručným komentárom, čo sa vám podarilo uskutočniť, môžete posielať na mailovú adresu: postnaaktivitazsd@gmail.com (Prosíme vás, aby ste kvôli ochrane osobných údajov boli na fotke len vy – žiaci našej školy).

        • Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dňa 19.1. 2022 sa uskutočnilo online okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Zúčastnili sa ho títo žiaci:

            • v kategórii 1A: Michal Štubňa (7. A) a Michaela Gondová (7. B),
            • v kategórii 1B: Mária Pidíková (8. roč.) a Ema Repaská (8. roč.).

            Prvé miesto v kategórii 1A obsadil Michal Štubňa (7. A). Postúpil tak do krajského kola, ktoré sa konalo

            16. 2. 2022. V tomto kole sa stal Michal úspešným riešiteľom, k čomu mu srdečne blahoželáme.

          • EXPERT geniality show

          • 30. novembra sa 15 žiakov z  2. stupňa zúčastnilo vedomostnej súťaže EXPERT GENIALITY SHOW. Žiaci súťažili online formou buď zo školy alebo z domu kvôli nariadenej karanténe.

            Žiak Hugo Jakubov získal 2 ocenenia - TOP EXPERT, v celkovom poradí sa umiestnil na 122. mieste a v téme Góly, body, sekundy dokonca v prvej štvrtine najúspešnejších.

            Žiačka Slávka Kotradyová získala jedno ocenenie, a to umiestnením sa v prvej štvrtine najúspešnejších v téme Päť jazykov kultúry.

            Okrem novej skúsenosti získali všetci súťažiaci účastnícky diplom a ceruzku Súťažím s talentídou. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa chuti a motivácie sa stále zlepšovať.

        • Zaplavme svet dobrom!
          • Zaplavme svet dobrom!

          • Milí žiaci, rodičia, kolegovia,

            vstupujeme do obdobia pôstu, ktorým sa chceme dobre pripraviť na slávenie najväčších sviatkov – Veľkej noci. Uvedomujeme si, že tohtoročný vstup do pôstneho obdobia je vo svete poznačený veľkou neistotou, zlými správami či nedôverou. Preto vás chceme pozvať k zapojeniu sa do pôstnej aktivity Zaplavme svet dobrom!“ V čom bude spočívať?

            Každý týždeň zverejníme jednu úlohu, ktorú je potrebné splniť a podeliť sa s jej výsledkom. Úlohami nás budú sprevádzať určité „dobrá“. A aká bude výhra? Radosť z dávania, úsmev, prejav lásky... Pôst totiž nie je súťažou medzi spolužiakmi o najlepšie vykonanie dobrých skutkov, pôst je očisťovaním srdca. Čím viac lásky a dobra bude v našich srdciach, tým menej miesta v ňom bude pre zlo a hriech. Dovoľme Ježišovi, aby cez nás konal a zaplavme svet dobrom! Prvá výzva čaká na vás už zajtra ;)

            Rovnako pozývame všetkých žiakov k spoločnej modlitbe krížovej cesty, ktorá bude každý utorok o 7:30 hod. v školskej kaplnke.

        • Karneval
          • Karneval

          • Fašiangy sú obdobím veselosti, zábavy a  karnevalov. Aj tento rok si pani vychovávateľky zorganizovali pre deti v našom ŠKD „Karneval“ plný zábavy, súťaží, tanca... Deti sa poobliekali do rôznych karnevalových masiek a kostýmov rozprávkových bytostí, príšer, či zvieratiek. Všade sa ozývala hudba a šťastný smiech detí. Popri zábave  a súťažiach si každý pochutnal na domácich fánkach, šiškách, muffinkách a iných dobrotách.  Každá karnevalová maska si odniesla sladkosť a samozrejme pekný zážitok.

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • V piatok 18. februára 2022 sa žiaci 3. B vybrali na návštevu Mestskej knižnice. Chceli sa viac dozvedieť o Osmijankovej literárnej záhrade, ktorú im priblížila pani knihovníčka. Prezradila tiež tajomstvá zatúlanej kapsičky, v ktorej na žiakov čakal príbeh o zatúlanom psíkovi. Povzbudila ich k čítaniu kníh  a k splneniu všetkých pripravených úloh. Žiaci hľadali to, čo majú spoločné a vytvárali spoločný erb. Potom si mohli vybrať knihy na čítanie a tešíme sa, že mnohí z nich sa stali novými členmi tejto knižnice. Okrem  vypožičaných kníh si domov odniesli aj pekné záložky.