• "Veselý týždeň" alebo Týždeň zábavného oblečenia

          • O apríli sa hovorí, že je tak trochu bláznivý mesiac. Preto si žiaci Školského parlamentu pre svojich spolužiakov vymysleli Týždeň zábavného oblečenia, ktorý realizovali v dňoch 15. -18. apríla 2024. Potešilo nás, že žiakom sa tento nápad zapáčil a každým dňom bolo čoraz viac nápaditejších kostýmov, ktoré si na daný deň pripravili. Každý deň bola pre nich pripravená iná téma: pondelok - filmová postava, utorok - povolania, streda - RETRO, štvrtok - "summer time".Všetky kostýmy nájdete vo fotoalbume školy.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto bláznivej aktivity zapojili.

        • Hodina prvouky v Zoo
          • Hodina prvouky v Zoo

          • Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.

            Tohto pravidla sa držia prvácke pani učiteľky, ktoré sa so svojimi žiakmi vybrali v stredu, 17. 4. 2024, do ZOO, aby tak deťom priblížili život zvierat. Žiaci spoznávali rozdiely medzi jednotlivými živočíšnymi druhmi, rozoznávali ich zvláštnosti a otestovali si svoje vedomosti, ktoré získali na hodinách prvouky v škole. Pretože žiaci boli veľmi šikovní a ich vedomosti bohaté, za odmenu sa vyšantili na detskom ihrisku.

        • Botanikiáda 2024 - školské kolo
          • Botanikiáda 2024 - školské kolo

          • Dňa 16. apríla sa žiaci 5. ročníka zúčastnili školského kola Botanikiády. Formou online testu, ktorý sa niesol v znamení hesla "Viem, čo zjem", si piataci overili svoje vedomosti z botaniky. Žiačky Veronika Kavuličová (5.A) a Anna Justhová (5.B) sa umiestnili na prvých dvoch miestach a zaistili si tak postup do regionálneho kola. Žiačkam srdečne blahoželáme. 

        • Boj proti dezinformáciám
          • Boj proti dezinformáciám

          • Dňa 09.04.2024 sa žiaci deviatych ročníkov zúčastnili diskusie s názvom "Boj proti dezinformáciám", ktorá prebiehala v Mestskej knižnici v Spišskej Novej Vsi. Žiakom boli odovzdané poznatky o tom, ako sa lepšie orientovať v informáciách, misinformáciách, dezinformáciách, osvojenia si správneho postupu identifikácie dezinformácií a ich následného spracovania, pochopenia podstaty a dôvodov šírenia dezinformácií a skresľovania pravdy. V závere im boli kladené otázky zo strany prednášateľa, Ing. Peter Litavec, CSc. Za každú správnu odpoveď získali malú odmenu. 

             

        • „Medzigeneračné mosty alebo ako sa nestratiť v online svete.“ 
          • „Medzigeneračné mosty alebo ako sa nestratiť v online svete.“ 

          • Na základe pozvania Spišského kultúrneho centra a knižnicev Spišskej Novej Vsi, mali niektorí žiaci našej školy tú česť, že sa podieľali na projekte: „Medzigeneračné mosty alebo ako sa nestratiť v online svete.“ 

            O čo v skutočnosti išlo?

            O medzigeneračný dialóg: mladá generácia pomáha staršej generácii s digitálnymi technológiami, samozrejme, na dobrovoľnej báze.

            Stretnutia sa zúčastnili žiaci: Hugo Jakubov, Timotej Jozef Pacák, Daniela Dzurillová, Tereza Smižanská, Johanka Grečková.

            Úlohou žiakov bolo pomôcť seniorom odbúrať niektoré technické problémy pri poznávaní digitálneho sveta, ktoré si dnešná doba vyžaduje. Seniori boli výborní žiaci a naopak, naši žiaci boli výborní učitelia, o čom svedčí aj fakt, že seniori prejavili opätovný záujem sa stretnúť. Vládla veľmi príjemná atmosféra aj vďaka pracovníkom knižnice, dobrá nálada, humor, vzájomný rešpekt a empatia.

             

          • Veselý týždeň

          • Milí spolužiaci, zapojte sa do veselého týždňa, v ktorom môžete zmeniť svoj outfit a popustiť uzdu svojej fantázii.

            V priebehu týždňa (15. - 18. 04. 2024)  nazabudnite prísť oblečení v správnom štýle.

            Pondelok: „filmová postava“ (môžete prísť v kostýme svojej obľúbenej filmovej postavy).

            Utorok: „povolania“ (môžete prísť oblečení tak, by ste predstavovali nejaké povolanie, napr.: stolár, inštalatér, hasič, učiteľ.... ).

            Streda: „RETRO štýl“ (môžete prísť oblečení v odeve, ktorý sa nosil v 60.- 90. rokoch, výber je na Vás, ktoré roky vás najviac zaujmú).

            Štvrtok: „summer time“ (môžete si obliecť letné šaty, prípadne prísť s letnými doplnkami (plávacie okuliare, kolesá, plutvy 😊 ...).

             

            Tešíme sa !

             

          • Nenápadní hrdinovia

          • Milé spoločenstvo školy, máme pre vás jednu výzvu. 

            Svätá Terezka z Lisieux sa stala svätou, lebo malé, obyčajné veci robila s veľkou láskou. Aj my často robíme mnoho vecí, o ktorých si myslíme, že nie sú dôležité, alebo že si ich nikto nevšimne. Určite každý z vás zažil ten pocit, že spravil niečo dobré a iní to brali ako samozrejmosť. Je to preto, lebo v dnešnom svete vynikajú len tí, úspešní, múdri, šikovní a tí, čo okolo seba narobia veľa rečí. Poďme to spolu zmeniť! Ukážme všetkým, že dobro je silnejšie ako zlo.

            Skúsme dať šancu vyniknúť dobru, ktoré je často obyčajné, zabudnuté a nepovšimnuté. Začneme si to dobro viac všímať a necháme ho vyniknúť. Ak niekto, spolužiak, učiteľ či školník pre mňa urobí niečo dobré, či výnimočné, napíšem to na lístok a vhodím do pripravenej schránky, ktorú nájdem vo vestibule školy pri nástenke. Samozrejme, nezabudnem sa podpísať, aby sme vedeli meno autora lístka. 

            Každý mesiac vyberieme z nominácií tú najzaujímavejšiu a odmenu získa ten, kto niečo dobré urobil, ale aj ten, kto lístok napísal a vložil do schránky, pretože bol všímavý na dobro okolo seba a našiel si čas a námahu, aby o tom informoval ostatných.

            Na treťom poschodí sa bude nachádzať naša sieň slávy, kde budú zverejnené mená žiakov mesiaca, aby to dobro bolo viditeľné a mohlo inšpirovať ďalších.Tešíme sa na vaše nominácie.

            Školský parlament

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľka Základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi,  

            v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5

            udeľuje žiakom 6. - 9. ročníka

            riaditeľské voľno

            z organizačných dôvodov

            (metodický deň pre pedagogických a odborných zamestnancov ZŠ)

            dňa 19. 04. 2024 (piatok)

             

             

                                                                                                                          Mgr. Slavomíra Michlíková 

            riaditeľka školy   

        • Marec - mesiac kníh
          • Marec - mesiac kníh

          • V rámci čítania, v mesiaci marec, sa v našej školskej knižnici uskutočnili tieto aktivity.

            Tento rok som vybrala knihu Jána Uličianskeho Analfabeta Negramotná. Kniha je o pravej čitateľke, ktorá sa naučila prežívať príbehy na vlastnej koži.

            Spolu so žiakmi sme začali experimentovať s danou knihou. Ako prvý prebehol PING – PONG medzi Knihomoľou Sčítanou (knihovníčkou) a čitateľkou Analfabetou Negramotnou (Alžbetou Bábikovou). Vybrali sme sa skúmať totožnosť Analfabety na základe ilustrácie. „Táto zvláštna osôbka bola celá čierna, akoby ufúľaná, strapatá, samá retiazka, hrubé topánky mala samý cvok.“ Farba a prostredie úplne charakterizovali postavu. Žiaci pomocou lopárikov odpovedali áno – nie na otázky týkajúce sa textu. Potom nastal experiment skúmania totožnosti podľa mena. Doplňujúcou úlohou pre žiakov bol AKROSTICH svojho mena. Postupne z prezentácie čítali niektoré úryvky z knihy. Odrazu nastal zázračný moment a Betka sa zmenšila. Vošla do leporela Janka Hraška. Išlo tu o využitie knihometra v praxi. Bola to psychologická úloha. Žiaci si text zdramatizovali medzi Betkou a Jankom Hraškom. Vymysleli peknú prezývku, vytvorili knihometer a vyplnili tajničku. Alžbetka zažila v knižnici spolu s deťmi veľké dobrodružstvo s literárnymi postavami. Našla strateného otca – šťastie. Žiaci sa presvedčili, že čítanie rozprávkových kníh robí zázraky! 

             

            V piatok 22.marca sa naši žiaci zapojili do 15. ročníka do Celoslovenského detského čitateľského maratónu – „Čítajme si...“ 2024, ktorej organizátorom bola Linka detskej istoty. Cieľom podujatia bolo zapojiť čo najväčší počet detí do čítania kníh v rôznych jazykoch súčasne. Čítania sa zúčastnilo 160 žiakov.

             

            Vráťme knihy do škôl 2024 – 12. ročník - aj do tejto súťaže sa naši žiaci zapojili. Cieľom súťaže bolo zvýšiť záujem mladých ľudí o čítanie kníh a tvorivé písanie ako dôležitého prostriedku osobnostného rozvoja. Počas celého mesiaca marec deti čítali knihy. Mladší ich ilustrovali. Starší z nich  napísali pár myšlienok, ktoré ich zaujali.

        • Okresné majstrovstvá vo vybíjanej žiačok
          • Okresné majstrovstvá vo vybíjanej žiačok

          • Dňa 4. apríla 2024 sa konali okresné majstrovstvá vo vybíjanej žiačok na ZŠ Nad Medzou v Spišskej Novej Vsi. Naše dievčatá statočne bojovali a obsadili konečné 3. miesto. Školu reprezentovali tieto žiačky: Simona Pavlíková, Sofia Pavlíková, Sára Vadelová, Margaréta Cvengrošová, Liliana Semanová, Ema Andreánska, Juliana Dzurová, Diana Gondová, Miriam Oravcová, Sára Vanacká, Laura Šimonovičová, Rachel Pristašová.

            Dievčatám srdečne blahoželáme!

          • A je to tu!

          • Učíme po novom ...

            Od budúceho školského roka sa naši prváci budú učiť podľa nového školského vzdelávacieho programu, ktorý kladie dôraz na podporu kritického myslenia, digitálnych a mäkkých zručností žiakov a žiačok. Memorovanie nahrádza prepojenie poznatkov s reálnym svetom.

            Pre žiakov pripravujeme moderne vybavené triedy, kde budú experimentovať, objavovať, diskutovať, aktívne a zážitkovo sa učiť (metóda Sfumato, Hejného metóda v matematike, CLIL ...).

            Naša škola ponúka bezpečné rodinné prostredie a kresťanské hodnoty. Ak hľadáte práve toto, viac informácii k zápisu nájdete TU.

          • Slávik Slovenska 2024 - školské kolo

          • Dňa 26. marca 2024 sa na našej škole konalo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Vybraní žiaci v ňom predviedli svoje spevácke schopnosti v speve ľudovej piesne. Mnohí z nich odprezentovali doteraz nepoznané, ale zaujímavé ľudové piesne, ktoré na hodinách hudobnej výchovy nespievame. Niektorí žiaci dokonca svoj prejav doplnili oblečením s ľudovými prvkami.Účasť bola v hojnom počte. Trojčlenná porota mala veľmi ťažkú úlohu, no po dôkladnom zvážení, sa rozhodla oceniť týchto žiakov:

            I. kategória (1.- 3. ročník)

            1. miesto: Paula Barteková (2.B) 

            2. miesto: Mária Puškárová (3.B), František Lazor (3.B) 

            3. miesto: Matej Slebodník (1.B), Rebeka Slebodníková (2.B), Ján Zummerling (3.B)

             

            II. kategória (4.- 6. ročník): 

            1. miesto: Lucia Hudáčeková (4.B)

            2. miesto: Veronika Pagáčiková (5.B)

            3. miesto: Wendy Komárová (4.B)

            Klára Šofránková (4.B).

             

            III. kategória (7.- 9. ročník): 

            1. miesto: Laura Šimonovičová (7.B)

            2. miesto: Alžbeta Baranová (8.B)

            3. miesto:Lucia Mingáčová (8.B).

             

            Víťazom jednotlivých kategórií srdečne blahoželáme a postupujúcim z 1. miesta držíme palce v obvodnom kole.

        • MŠO - prehadzovaná
          • MŠO - prehadzovaná

          • Dňa 26. marca 2024 prebiehalo ďalšie kolo športových aktivít v rámci MŠO žiakov prvého stupňa ZŠ mesta Spišská Nová Ves. Tentokrát si žiaci zmerali svoje sily v prehadzovanej. Aj tohto kola sa zúčastnilo osem škôl. Zápasy boli vyrovnané a nás veľmi teší, že družstvo našich žiakov v zložení: L. Hudáčeková, T. Novotná, M. Pidíková, E. Žilková, S. Vanacký, J. Furman, T. Gonda ( všetci 4. B) a D. Kaľavský (4. A) si z turnaja odnieslo krásne 1. miesto.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Gymnastický štvorboj - krajské kolo

          • Dňa 20. marca 2024 cestovalo naše výherné družstvo dievčat v zložení: K. Šofranková, L. Hudáčeková, T. Novotná, A. Šofranková a S. Repková na krajské kolo v gymnastickom štvorboji, ktoré sa konalo v Košiciach. Dievčatá museli zvládnuť preskok cez švédsku debnu, predpísanú akrobatickú zostavu, náročnú zostavu na hrazde a preukázať pohybovú zručnosť v zdolávaní prekážkovej dráhy. Po konečnom zrátaní bodov, bol výsledok jasný. Dievčatá skončili na nepopulárnom 4. mieste. Odmenou im bolo vyskúšanie všetkých náradí, ktoré potrebujú gymnasti pri svojej príprave gymnastických zostáva a preskokov.

            Aj napriek tomu im patrí veľké poďakovanie za ich každodennú snahu neustále sa zlepšovať.

            Ešte raz dievčatá, „Ďakujeme.“

          • 25.marec - Deň počatého dieťaťa

          • Oslavovať Pána za veľký dar života chceme aj my, a preto sa aj v tomto roku zapájame do kampane, ktorá upriamuje pozornosť na zázrak života a jeho ochranu od počatia po prirodeznú smrť. Pripnutím bielej stužky vyjadrujeme pozitívny postoj k životu ako daru, ktorý je treba chrániť, dávame svetu vedieť, že nám záleží na živote počatých detí, a že rešpektujeme práva nenarodených. Mottom tohtoročnej kampane, ktorá sa venuje Právam počatého dieťaťa je: ,,Neviditeľný začiatok, viditeľné práva” Manželia Gavalovci pripravili pre tento ročník krásnu hymnu oslavujúcu zázrak života, ktorá nech je pre nás všetkých povzbudením :)

             

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 12. 3. 2024 sa konalo okresné kolo v Geografickej olympiáde. Náš žiak, Hugo Jakubov, v kategórii E (8. - 9. roč.) vo veľkej konkurencii obsadil krásne 1. miesto a postúpil do krajského kola.

            Hugovi srdečne blahoželáme a budeme mu držať palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 16. 4. 2024 v Košiciach.

        • ŠKD - otvorený klub
          • ŠKD - otvorený klub

          • Dnes 21.3. 2024 si deti zo všetkých oddelení ŠKD tvorili v otvorenom klube sliepočky z rukavíc na pečivo. Pri tvorení sa deťom veľmi darilo a z hotových sliepočiek mali veľkú radosť. Niektoré si urobili aj viac kusov pre svojich súrodencov a rodičov.

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • V utorok 12.3.2024 sa konalo okresné kolo chemickej olympiády, na ktorom nás reprezentovali žiaci Hugo Jakubov a Jakub Lučivjanský z 9.B. Najskôr predviedli svoju šikovnosť a trpezlivosť v praktických úlohách pri filtrácii, dekantácii, zahrievaním a pipetovaní. Potom sa popasovali s teoretickými úlohami plnými vzorcov a chemických reakcií. Výsledkom ich snaženia bolo, že obaja sa stali úspešnými riešiteľmi a v silnej konkurencii obsadili 12. a 14. miesto. 

            Chlapci, sme na vás pyšní. Gratulujeme !

          • História a súčasnosť Európskej únie

          • Dňa 19. 03. 2024 sa žiaci ôsmych ročníkov zúčastnili diskusie  na tému „História a súčasnosť Európskej únie“ v priestoroch Mestskej knižnice. Tento seminár viedol Ing. Peter Litavec, CSc. (riaditeľ – Regionálne poradenské a informačné centrum Poprad). Na hodinách občianskej náuky žiaci získavajú základné informácie o rozsiahlej téme – Štát.

             

            Program:

            1. Otvorenie diskusného seminára.

            2. Predstavenie centra Europe direct Poprad.

            3. Pohľad do histórie EÚ.

            4. Súčasnosť EÚ.

            5. Slovensko ako člen EÚ.

            6. Diskusia k téme.

             

            Žiaci získali na konci diskusie malé ocenenia za správne odpovede. Takýmto spôsobom si overili, čo si z diskusie zapamätali. 

        • Návšteva knižnice - ŠKD
          • Návšteva knižnice - ŠKD

          • Mesiac marec sme už klasicky "oslávili" návštevou Spišskej knižnice, kde si pre nás pripravili krátku prednášku o pravidlách knižnice, o tom, ako sa v knižnici máme správať, ale aj o označení kníh, podľa ktorého si žiaci môžu knihu vypožičať. Súčasťou návštevy bola aj skupinová práca. Žiaci, rozdelení do trojčlenných a štvorčlenných skupín, pracovali s pracovným listom a knihou, v ktorej hľadali odpovede na otázky. Výherná skupinka si odniesla vecné ceny. Na záver sme si prezreli knihy v detskom oddelení a niektoré sme si aj požičali. 

          • Fyzikálna olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 13.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Fyzikálnej olympiády v kategórií E (9.ročník) a kategórií F (8.ročník). Zapojili sa aj žiaci našej školy a podarilo sa im vybojovať krásne umiestnenia:

            kategória F: Tomáš Janečko (8.A) - 1. miesto

            kategória E: Tereza Temňuková (9.B) - 7.miesto

             

            Obom súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa úspechov v budúcich súťažiach! 

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 13.03.2024 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy pod názvom Hviezdoslavov Kubín.

            Naša žiačka, Rút Spišáková, obsadila krásne 3. miesto.

            Blahoželáme!

          • Duchovná obnova pre rodičov

          • Milí rodičia,

            pozývame vás na pôstnu duchovnú obnovu, ktorá sa uskutoční v stredu 20.3.2024. Téma obnovy je pokračovaním adventnej, ale budeme radi, ak sa k nám pridajú aj rodičia, ktorí na predchádzajúcej obnove neboli. Tešíme sa na vás a veríme, že budeme môcť spoločne prežiť požehnaný čas!

        • Gymnastický štvorboj
          • Gymnastický štvorboj

          • Dňa 7. marca 2024 sa uskutočnili okresné majstrovstvá v gymnastickom štvorboji žiakov základných škôl. Svoje odhodlanie zacvičiť čo najlepšie svoje zostavy sa postavilo 12 družstiev dievčenských a štyri družstvá chlapčenské. Žiaci našej školy ukázali, že im nie je cudzia ani gymnastika a odniesli si krásne ocenenia.

            Družstvo dievčat v zložení:

            K. Šofranková, T. Novotná, L. Hudáčeková (4.B), A. Šofranková, S. Repková (2. A) -  1. miesto

            Družstvo chlapcov v zložení:

            B. Ondáš, T. Šuba, S. Vanacký (4. B), M. Varša (3.A), L. Ondáš (1.A) - 2. miesto

            V súťaži jednotlivcov sa najviac darilo týmto žiakom:

            Klárka Šofranková  -  1. miesto

            Bruno Ondáš           -  2. miesto

            Tomáš Šuba            -  3. miesto

             

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a dievčatám držíme prsty v krajskom kole. 

        • ŠKD - súťaž
          • ŠKD - súťaž

          • Dňa 07. 03. 2024 bolo v prvom oddelení veselo. Deti zo všetkých oddelení si vyskúšali svoju zručnosť v hádzaní loptičiek do obalu od vajíčok.

            Najviac sa darilo Števkovi Švajcarovi z II.A, ktorý získal 1.miesto.

            Na 2. mieste skončila Hanka Richman zo IV.B a na 3. mieste sa umiestnil Krištof Kavulič z II.B.

            Výhercom srdečne blahoželáme.