• Netradičná krížová cesta
          • Netradičná krížová cesta

          •  Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho jednorodeného Syna ako zmiernu obetu za naše hriechy. (1 Jn 4,10)  

            Dnešná krížová cesta, ktorú sme sa spoločne modlili v telocvični školy bola netradičná. Žiaci z Cirkevného gymnázia Štefana Mišíka nám svojim divadelným stvárnením pripomenuli jej udalosti. Takto sme si mohli viac uvedomiť nekonečnú Božiu lásku k nám.

          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo Základnej školy sv. Cyrila a Metoda oznamuje, že zápis žiakov do 1. ročníka pre školský rok 2022/2023 sa uskutoční v pracovných dňoch od 1. apríla do 5. apríla 2022 v čase od 13:00 do 16:30 hod. v budove školy. Zápis bude prebiehať prezenčnou formou. Účasť dieťaťa je potrebná. K zápisu je potrebné doniesť vytlačenú a podpísanú elektronickú prihlášku, rodný list dieťaťa, platný občiansky preukaz zákonného zástupcu a vyplnené písomné vyhlásenie.

            Presný termín zápisu si môžete zarezervovať cez rezervačný systém:

            Piatok 1.4.2022 

            Pondelok 4.4.2022

            Utorok 5.4.2022

             

            Tešíme sa na Vás!

        • Čitateľský maratón
          • Čitateľský maratón

          • Dňa 30. marca 2022 na našej škole prebiehal čitateľský maratón žiakov I. stupňa. Cieľom podujatia bolo zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie. Čítanie, ktoré poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu a prehlbuje vnímavosť. Každý žiak si v tento deň priniesol do školy svoju knihu, ktorú počas jednej hodiny čítal. Každá trieda vytvorila plagát, kde zapísali svoje meno a knihu, ktorú počas čitateľského maratónu čítali. Individuálnemu čítaniu predchádzalo  hlasné čítanie vybraných titulov.     

            1. hodina: 1. ročník -  Ako sa stal Gusto pilotom - Lucia Zednikovičová

            2. hodina: 2. ročník - Jašo na jarmoku – Soňa Uriková

            3. hodina: 3. ročník - Svet čaká na deti – Daniel Hevier

            4. hodina: 4. ročník - Podivuhodné putovanie púšťou alebo Tri P - Zuzana Holasová

            Medzi knihami sa objavili tieto tituly: Objím  ma prosím, Moja prvá cesta okolo sveta, Magdalénka a zvieratká v útulku, Ďakujem ti Pane Ježišu, Encyklopédia o zvieratách, Dinosaury, Dobšinského rozprávky, Slávna päťka, Brezinové knihy a množstvo iných titulov.

            Úlohou Čitateľského maratónu bolo podporiť čítanie u detí, ktoré pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby.  Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumenie pojmov. Verím, že povzbudilo deti k pravidelnému čítaniu.

          • Príbehy našej školy

          • Jedným z prvých absolventov našej školy je aj kňaz PaedDr. František Krušinský, STD, ktorý nám zaslal takýto pozdrav.

             

            Prihováram sa vám ako jeden z prvých absolventov ôsmeho ročníka ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi a chcel by som poďakovať škole nielen za ten rok, čo som na nej študoval, ale tiež za snahu vychovávať a vzdelávať ďalšie a ďalšie generácie žiakov.

            Spomínam si na učiteľov, vedenie školy a pracovníkov. Vytvorili pre nás nielen miesto na učenie sa, ale aj miesto na formáciu a rast. 

            Som hrdý absolvent tejto školy. 

            Želám škole, jej zamestnancom aj študentom ďalšie úspešné roky na nastúpenej ceste. Som veľmi rád, že sa cirkevná škola stala pred 30. rokmi veľmi dôležitou súčasťou môjho života a životov mnohých iných žiakov. Teším sa z tridsiateho výročia školy a dúfam, že ich bude ešte mnoho. 

            Odniesol som si veľa krásnych spomienok a zážitkov, ktoré by som spisoval veľmi dlho. Škola mi dala nielen veľa vedomostí, spomienok, ale aj nové priateľstvá. Ďakujem. 

            Týmto by som chcel povzbudiť žiakov.

            Čerpajte vedomosti a učte sa múdrosti. S týmto môžete dosiahnuť akýkoľvek cieľ. Vaše dnešné štúdium a formácia je investíciou do vašej budúcnosti. 

            S pozdravom a požehnaním 

            PaedDr. František Krušinský, STD

            Vojenský duchovný

             

        • ...a Slovo bolo u Boha...
          • ...a Slovo bolo u Boha...

          • Dňa 30. marca 2022 sa v školskej knižnici konalo školské kolo súťaže v prednese kresťanskej literatúry ...a Slovo bolo u Boha... Súťaže sa zúčastnilo spolu 26 žiakov 1. - 4. ročníka, ktorí svojimi umeleckými výkonmi potešili nielen svojich spolužiakov, ale aj porotu. Tá mala pri rozhodovaní ťažkú úlohu.

            Výsledky boli nasledovné:

             

                  1. kategória – poézia:

            1. miesto: Samuele Tomasello 1. A
            2. miesto: Veronika Mária Dobrovská 1. A
            3. miesto: Zuzana Vikartovská 2. B 

                                                 Lucia Hudačeková 2. B

                 1. kategória – próza:

                              1. miesto: Viktoria Šimco  1. A

                               2. miesto: František Lazor 1. B

                               3. miesto: Marko Hančák 2. A

             

                  2. kategória – poézia:

            1. miesto: Michael Kotrady  3. A
            2. miesto: Anna Justhová 3. B   

                                                  Tomáš Mitrík 3. B

                               3. miesto: Miriam Oravcová 4. B

                  2. kategória – próza:

            1. miesto: Monika Adamcová 4. B
            2. miesto: Lukáš Goduš 3. A
            3. miesto: Matej Cvengroš 4. B     

                                                  Tamara Janečková 4. A

            Všetkým srdečne blahoželáme a víťazom držíme palce v krajskom kole.

        • V bábkovom divadle
          • V bábkovom divadle

          • Ako by vyzeralo bábkové divadlo bez bábok?

            Žiaci 5. A triedy mali za úlohu vytvoriť vlastnú papierovú bábkovú postavičku a vdýchnuť jej takýmto spôsobom život. Vyskúšali si náročnú rolu bábkoherca a hádali medzi sebou, z akej rozprávky postavičky pochádzajú.  Tejto úlohy sa zhostili veľmi dobre.

          • #dobréslovo

          • Milí žiaci,

            opäť tu máme stredu a s ňou aj predposlednú pôstnu aktivitu. Keďže sa nám približujú sviatky Veľkej noci, chceme sa viac sústrediť na stretnutie s Ježišom. V tomto týždni ho budeme spoznávať skrze #dobréslovo – Sväté Písmo. Vašou úlohou bude prečítať jeden biblický úryvok a znázorniť ho komiksom. Fotku vašej práce posielajte na známy e-mail: postnaaktivitazsd@gmail.com (môžete priložiť aj fotografiu so svojou Bibliou :)

            Prajeme vám radostné čítanie a stretnutie s Ježišom!

        • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Znova sa tešíme z úspechov našich žiačok.

            Tentokrát v okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín v 1. kategórii v poézii žiačka Miriam Oravcová získala 2. miesto a kategórii prózy žiačka Monika Adamcová získala 3. miesto.

            Srdečne blahoželáme.

        • Deň počatého dieťaťa
          • Deň počatého dieťaťa

          •     „ Život je dar.“

            25. marca sme na našej škole oslávili Sviatok Zvestovania Pána. Zároveň sme si pripomenuli aj  Deň počatého dieťaťa. Je to deň oslavy ľudského života, medzinárodný deň spomienky na milióny nenarodených detí....

            Žiaci našej školy sa aj tento rok zapojili do celoslovenskej kampane. Starší žiaci pripravili biele stužky pre svojich mladších spolužiakov, aj pre všetkých zamestnancov školy. Počas tohto dňa ich rozdávali v priestoroch školy. Biela stužka sa stala symbolom krehkosti počatého ľudského života. Stala sa symbolom rešpektovania práva na život od samotného počatia. Pripnutím bielej stužky na odev sme aj my vyjadrili, že prajeme životu od samého počatia až po prirodzenú smrť. Dali sme tak najavo, že  na životoch nenarodených detí nám záleží. 

            Žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľkami pripravili pestré aktivity v triedach. Najmenšie žiačky – prváčky  si do školy priniesli svoje bábätká ( bábiky ) a zahrali sa na malé mamy. Ukázali svoju starostlivosť a šikovnosť, ktorá je potrebná pri opatere malého človiečika.  Starší žiaci pripravili pekné poďakovania  pre svojich rodičov. Vyjadrili tak  veľkú vďačnosť za svoj vlastný život, aj za život svojich blízkych... Uvedomili si skutočnú hodnotu ľudského života, jeho krehkosť, zraniteľnosť.

            Tejto téme sa  žiaci venovali aj na hodinách náboženstva. Žiaci šiesteho ročníka spoznávali hodnotu života cez aktivitu Neviditeľný človek, pri ktorej žiaci súťažili v určovaní vývinových zmien u dieťaťa v prenatálnom štádiu, rovnako sa žiaci modlili Krížovú cestu za nenarodené deti. V triede 3.B sme rozprávali o tom, ako nás Boh dokonale stvoril a že už v 11. týždni tehotenstva (čomu zodpovedá model embrya na fotke) sú vyvinuté všetky orgány. Potom sme sa boli pomodliť ruženec so zamysleniami o úcte k životu.

            Život je dar a preto ho majme v úcte.

        • Rozprávkový kráľ
          • Rozprávkový kráľ

          • Piatkové popoludnie 25. 3. 2022 sa deti z ŠKD preniesli do ríše rozprávok. Do prvého oddelenia prišli zástupcovia detí zo všetkých oddelení, aby nám vyrozprávali rôzne známe rozprávky. Spolu súťažilo 12 súťažiacich.

            Víťazmi sú:
            1. miesto Suzanna Samončíková z II. A 
            2. miesto Anna Justhová z III.B
            3. miesto Natália Forgáčová z III. A


            Srdečne blahoželáme.

        • Stavanie LEGA
          • Stavanie LEGA

          • Dňa 23. 3. 2022 sa v ŠKD uskutočnila súťaž Stavanie LEGA. Zúčastnení žiaci predviedli svoje kreatívne zručnosti pri zhotovovaní originálnych výtvorov z lega. Ocenení boli títo žiaci:

            1. miesto: Tomáš Mitrík (III. B)

            2. miesto: Ján Šabľa (III. A)

            3. miesto: Matej Repaský (III. B)

            Víťazi boli odmenení diplomom a symbolickou cenou. Pre každého účastníka bola pripravená sladká odmena. Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme!  

             

          • Dobre hovoriť o dobre :)

          • Aj v tomto týždni pokračujeme v pôstnej aktivite #zaplavmesvetdobrom. Vnímavý na dobro okolo seba je náš žiak Ferko Lazor, ktorý sa podelil o svoju skúsenosť takto:

            Každý deň stretávam ľudí, ktorí mi prejavujú rôzne dobré skutky. Aj bežné, všedné, no pre mňa sú výnimočné. Tak napríklad každú nedeľu nám doma obed varí ocko. Niekedy ním ponúkne aj našich kňazov v Markušovciach. Je vždy výborný, hlavne navarený s láskou. Dobré skutky robia aj moji súrodenci, ktorí sa striedajú a každý večer mi čítajú rozprávku na dobrú noc. Ferko Lazor

            A čo vy? Všímate si dobro okolo seba? Istotne ho je veľmi veľa. Nezabudnite sa podeliť ;) 

             

        • V knižnici
          • V knižnici

          • Dňa 23. 3. 2022 deti z prvého oddelenia ŠKD navštívili mestskú knižnicu. Pani knihovníčka ich milo privítala a na úvod im prečítala rozprávku o stratených písmenkách v knižke. Potom im ukázala zničené a popísané knihy a vysvetlila im, že knihy majú byť čisté, aby si ich mohli prečítať aj ďalší čitatelia. Nakoniec si deti prezreli priestory detského oddelenia a samozrejme aj knihy pre deti. Deťom sa v knižnici veľmi páčilo a verím, že pribudnú ďalší čitatelia kníh. 

        •  ŽIVOT JE DAR
          • ŽIVOT JE DAR

          • Každý ľudský život je jedinečný a nesmierne dôležitý... Má obrovskú hodnotu, a to v každom veku...

                                                                                                                                           

            25. marca slávime Sviatok Zvestovania Pána.

            Zároveň je to Deň počatého dieťaťa.

            Deň oslavy ľudskej dôstojnosti a úžasného sveta rozvíjajúceho sa dieťaťa, ktoré sa má narodiť.

               V súvislosti s ťažkými celospoločenskými okolnosťami a udalosťami si čoraz viac uvedomujeme, že život potrebuje v dnešnej dobe nádej...    Dnes v priamom prenose na Ukrajine vidíme, ako sa tento dar života ničí. Uvedomujeme si čoraz viac, aký vzácny je život. Každý človek v spoločnosti dnes potrebuje nádej – nádej, že zlé pominie, nádej, že bude lepšie, nádej, že život zvíťazí.

            Uvedomujeme si skutočnú hodnotu ľudského života a jeho krehkosť.  Deň počatého dieťaťa je medzinárodným dňom spomienky na všetky nenarodené ľudské bytosti. Spomeňme si na ne... Oslávme život spoločne a pripnime si v tento deň bielu stužku... Biela stužka sa stala symbolom nevinnosti, krehkosti a bezbrannosti.  Prajme životu od samého počatia až po prirodzenú smrť. Dajme tak najavo, že na životoch nenarodených detí, ako aj na životoch ľudí celého sveta  záleží...

             

            Pridajme sa k Svätému Otcovi Františkovi, ktorý práve na sviatok Zvestovania Pána 25. marca zasvätí (zverí) Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.  Urobí tak o 17.00 hod. v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne.  Spojme sa s ním v modlitbách...

            Majme vždy na pamäti :  NA KAŽDOM ĽUDSKOM ŽIVOTE ZÁLEŽÍ.

          • #dobráspráva

          • Milí žiaci,

            s ďalším pôstnym týždňom tu máme už 4.aktivitu. V týchto dňoch nás bude sprevádzať slovné spojenie #dobráspráva. Svet je preplnený neustále novými správami, ktoré napĺňajú naše dni. Upozornenia na nové ponuky, upozornenia, že niečo nie je v poriadku, upozornenia, že máme nového priateľa na sociálnej sieti, upozornenia, na ktoré nás upozorňuje telefón,... Internet, televízia a spoločnosť nám však väčšinou ponúkajú tie zlé správy. Upozornime preto svet na dobro! Zaplavme ho správami o dobre, ktoré sa deje! Ako na to?

            Buďte vnímaví aj na to najmenšie dobro, ktoré urobí niekto druhý. Poďakujte tomuto človeku za prejav jeho lásky (aj v prípade, že lásku neprejaví vám ale niekomu inému). Poďakujte aj Ježišovi za tohto človeka. A v krátkosti o tomto dobre napíšte na mail: postnaaktivitazsd@gmail.com

            Ak tento dobrý človek bude súhlasiť, môžete sa s ním aj odfotiť :)  Dobra je vo svete veľa, stačí mať otvorené oči srdca ;)

        • DEŇ VODY 22.3.2022
          • DEŇ VODY 22.3.2022

          • Voda je kolískou života na našej planéte, bez nej by život nemohol existovať. Má pre človeka nesmierny význam. 22. marca 2022 preto celý svet oslavuje jej sviatok. Práve v tento deň sme si pre žiakov prvého stupňa pripravili projektové vyučovanie, pomocou ktorého si chceme pripomenúť dôležitosť tejto tekutiny a jej význam pre človeka a pre našu Zem. Ukrátení nebudú ani žiaci druhého stupňa, ktorí budú mať tiež na rôznych predmetoch aktivity a súťaže.

            Chceme poprosiť aj Vás, milí žiaci, aby sme si v tento deň symbolicky pripomenuli význam vody. Príďte v utorok do školy oblečení v modrom oblečení na desiatu si prineste len čistú pitnú vodu. Vzdajme tak hold najdôležitejšej kvapaline na našej planéte. 

        • Pasovanie prvákov
          • Pasovanie prvákov

          • Stať sa prvákom je pre všetky deti veľká vec.
            Ako po iné roky, aj tento rok boli naši prváci pasovaní za žiakov našej školy. Slávnosť sa konala v ŠKD v prvom oddelení. Žiaci vchádzali do triedy za spevu piesne od Mira Jaroša - Do školy sa teším, teším. Po úvodnom slove pani vychovávateľky sa začalo pasovanie.

            Najprv museli deti splniť jednoduchú úlohu. Z košíka si vytiahli lístok, na ktorom bolo napísané slovo, ktoré museli prečítať. Keď úlohu splnili triedne učiteľky pristúpili k pasovaniu. Na záver spolu s p. vychovávateľkou prečítali sľub, ktorý si spolu s darčekom na pamiatku odniesli domov.
            Verím, že sa to deťom páčilo a budú hrdí žiaci našej školy.

          • Spoločný #dobrýkrok ku krížu

          • Urobiť #dobrýkrok a spojiť sa v modlitbe za dobro vo svete sa odhodlalo počas tohto víkendu niekoľko našich žiakov 👍 Pripojme sa aj my a spoločne tak #zaplavmesvetdobrom!

            #pôstnaaktivita2022 :) 

          • Príbehy našej školy

          • Volám sa Martin Petrek a mám čoskoro o 2 roky viac ako základná škola, ktorú som navštevoval. Na túto školu ma prihlásili moji rodičia (rovnako ako mojich ďalších štyroch súrodencov) nie preto, že ocko tam bol školníkom, ale verili, že okrem výborného vzdelania, hodnotných priateľov na celý život a výchovy, budem ďalej formovaný vo viere.

            Vtedy však ani len netušili a rovnako som to nemohol vedieť ani ja, že táto škola mi dá ešte omnoho, omnoho viac...

            Poďme ale pekne poporiadku.

            Vďaka kvalitnému vzdelaniu som sa spolu s mojím najlepším kamarátom prebojoval gymnáziom aj medicínou. S ďalšími priateľmi zo základnej školy sa doteraz stretávame a radi spomíname na zážitky z "cirkevky". Odhliadnuc od týchto dôležitých aspektov ako sú vzdelanie, rast vo viere a skvelí priatelia som tu spoznal vo svojej spolužiačke z triedy najúžasnejšieho človeka, akého som kedy stretol - moju manželku.

            Doteraz sa pamätám na 1. ročník, kedy som čakajúc pri katedre pošepkal najlepšiemu kamarátovi: "Toto dievča bude moja žena." A tak sa aj veru stalo. Po vyše 18 rokoch od tejto vety som sa jej v našej triede opýtal: "Vezmeš si ma?"A dnes už vieme, že dáme naše 3 deti na túto školu, pretože sme si istí, že tam okrem vedomostí, viery a priateľov môžu nájsť vždy niečo viac.

             

        • Osmijankova literárna záhrada
          • Osmijankova literárna záhrada

          • Žiaci II.B sa zapojili do 18. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže Osmijanková literárna záhrada.

            Detské knihy sú mosty k deťom a ich svetom, povedal Gianni Rodari. Knihy nám otvárajú dvere k rozhovorom s deťmi.

            Osmijanko si pozval deti do jeho literárnej záhrady, kde si pre nich pripravil osem očarujúcich osudov.  Väčšina príbehov je spojené s bezpečným zázemím, ktorá nás chráni pred nepríjemnosťami, strachom a nepohodou. Tým zázemím je DOMOV. Tam sú tí, s ktorými sa máme radi. A je jedno, či ide o ľudí, alebo zvieratá. Všetci potrebujú svoj domov a útočisko, lásku i priateľstvo.   

            My sme začali riešiť

            1. Zatúlanú kapsičku.

            1. semienko – gombíkové:

            V škole sme si prečítali úryvky z knihy Zatúlaný gombík od Zuzany Csontosovej. Inšpirovaní príbehom zatúlaného psíka, sme spolu s deťmi vystavali osnovu, podľa ktorej deti napísali vlastný krátky príbeh.

            O stratenom Srdiečku

            Bol raz jeden psík, ktorého volali Srdiečko. Jedného dňa jeho majiteľ, zabudol zavrieť za sebou bránu. Pes utiekol. Bol hnedý. Mal čierne uško a malý chvost. Zatúlal sa do tmavého lesa. Veľmi sa bál. Utekal ďalej, až sa dostal do cudzieho mesta. Ľahol si pod lavičku. Ráno, keď sa zobudil, bol veľmi hladný a šiel si hľadať potravu. Zachránila ho žena, ktorá ho odviedla do útulku pre zvieratá. Tam si ho našli noví majitelia, ktorí mu vytvorili domov.

                                                                                                            Liam Kažmír 2.B

             

            Čierne uško

            Bol raz jeden les, v ktorom žil túlavý psík. Bol biely. Jedno uško mal čierne. Raz prišlo do lesa dievčatko spolu s mamkou. Zbierali jahody pri veľkom dube. A práve tu odpočíval psík. Dievčatku sa hneď zapáčil a chcelo si ho zobrať domov. Mamka súhlasila. Dali mu meno Čierne uško a stala sa z nich šťastná veľká rodina.

                                                                                                     Hana Richnavská 2.B    

            Judin a Mlei

            Je tu nuda, radšej by som chcel zažiť nejaké dobrodružstvo“, hovoril psík menom Judin.

             „Utečiem, aj tak na mňa zabudli“.

             Judin prehrýzol šnúru a bežal na ulicu. Odtiaľ na čistinku a do krásneho lesíka. Prihodila sa mu nehoda. Nevšimol si konár, ktorý sa mu zaplietol. Vyslobodilo ho mláďa srnky, ktoré išlo okolo. Skamarátili sa. Srnka mu prezradila, že nemá meno. Ide hľadať  zázračný strom.

            „Ja ti pomôžem“, ponúkol sa Judin,“ veď kamaráti si majú pomáhať. Poď čaká nás dlhá cesta.“

            Trvala celý deň a celú noc. Keď prišli k zázračnému stromu, srnka sa spýtala:

            “ Ako sa volám?“ Strom odpovedal:“ Mlei.“ 

             Odvtedy Judin a Mlei šťastne v lese nažívajú.

                                                                                                    Margaréta Pidíková  2.B

            Spolu s deťmi sme navštívili mestskú knižnicu, kde sme absolvovali zaujímavú besedu o knihách k danej téme. Dozvedeli sa, že zatúlať sa je niekedy jednoduché, avšak vďaka ľuďom, ktorí nás majú radi, je omnoho jednoduchšie znova sa nájsť. Potom  pani knihovníčka oboznámila deti s knižnicou plnou krásnych a zaujímavých kníh. Deti si vybrali z veľkého množstva tých najkrajších príbehov, ale aj odbornej literatúry.

             

            2. semienko – erbové:

            Spolu so žiakmi sme viedli rozhovor, ako prežívajú voľné chvíle, v kruhu svojej rodiny.  Žiaci mali nakresliť to, čo je pre ich rodinu charakteristické. Vytvoriť logo/ erb svojej rodiny, alebo vymyslieť logo projektu Osmijanková literárna záhrada.

             

        • Micro:bit
          • Micro:bit

          • Téma Micro:bitov počas vedeckej konferencie na Univerzite Konštantína Filozofa sa žiakom veľmi páčila. Naši ôsmaci sa úspešne zhostili role prednášajúcich a tak si to v utorok 15. 3. 2022 zopakovali. Vypočuť a vyskúšať si pripravené aktivity prišli žiaci 1. stupňa. Všetci sa príjemne zabavili, poučili a veríme, že ôsmaci boli pre svojich menších spolužiakov veľkou inšpiráciou. 

          • Univerzita Konštantína Filozofa – vedecká konferencia

          • V rámci  30. výročia založenia školy sme zorganizovali vedeckú konferenciu na Vysokej škole Konštantína Filozofa. Prednášať k nám prišli osobnosti z rôznych odvetví a tak sme si mohli rozšíriť svoje obzory i vedomosti. 

            Prvý stupeň sa venoval 4 oblastiam.

            Žiaci zavítali na palubu lietadla. Privítala ich tam príjemná posádka – kapitán lietadla Ján Sobinovský a milá, usmievavá stewardka Barbora Šimco. Deti sa spolu s nimi vypravili na cestu lietadlom. Absolvovali let z Popradu do Paríža. Počas tohto letu sa žiaci zoznámili s prácou pilota a letušky. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií, vypočuli si množstvo príhod, ktoré sa udiali na palube lietadla počas ich práce. Chlapci sa zahrali  na pilotov a dievčatá si vyskúšali prácu letušky. Hravo splnili všetky úlohy, ktorými ich poverila posádka lietadla. 

            Druhý ročník zorganizoval besedu s včelárom Petrom Humeným. Ten sa prišiel  s deťmi podeliť o svoje zážitky spojené s chovom včiel. Najprv im vysvetlil z čoho sa skladá úľ, ako sa delí spoločenstvo včiel. Poinformoval ich, čo vykonávajú robotnice, kráľovná a trúdy. Svojimi otázkami ich naviedol, aký úžitok máme z týchto malých, ale veľmi usilovných včeličiek. Deti si mohli pozrieť ozajstný úľ, plasty s medom a iné pomôcky. Nechýbala ani ochutnávka pravého včelieho medu. Deti odchádzali z besedy plné nových vedomostí a lyžičkou sladkého medu.  

            Ďalšou zastávkou bolo stretnutie s Ing. Matejom Pisarčíkom zo Správy národného parku Slovenský raj, ktorý žiakom porozprával o živote vtákov. Priblížil príčiny, spôsoby i cieľ ich sťahovania. Pozreli si príbeh jedného bocianieho hniezda, v ktorom videli správanie bocianov počas roka v priamom prenose ( prílet, hniezdenie, liahnutie mláďat až po odlet do teplých krajín). Zodpovedal na množstvo zvedavých otázok, ktoré mu jeho poslucháči položili. Na pamiatku si odniesli papierovú vystrihovačku bociana.

            V literárnej sekcii štvrtáci diskutovali so spisovateľom Danielom Hevierom o vojne nielen na Ukrajine. Rozprával im zážitky z mladosti, pocity z roku 1968. Napokon spoločne so žiakmi hľadali možnosti, ako zabrániť vznikom konfliktov, čo robiť, aby nevznikali vojny...   Druhákov a tretiakov navštívila osobne spisovateľka Alžbeta Verešpejová. Prečítala im svoju rozprávku Ako sliepky stavali mrakodrap. Otázkami si overila, či publikum pozorne počúvalo, oboznámili sa s pojmami dramatizácia, divadlo, scéna... Neskôr kreslili vlastné návrhy stavieb. Najmladším, prvákom, prečítala úryvok z knihy Trio Kotkodák. Žiaci v tejto miestnosti zrelaxovali, veď popisy literárnych príbehov sú schopné osobitným spôsobom odhaliť emócie, pocity, pachy, príchute, miesta, postavy a situácie, čo zdôrazňuje poetiku jazyka. Veríme, že odchádzali príjemne naladení.

            Žiaci druhého stupňa sa venovali iným témam.

            Prednášať o prvej pomoci im prišiel záchranár Ľubomír Olah. Žiaci sa naučili, ako zranenému poskytnúť prvú pomoc, skontrolovať jeho vitálne funkcie a vidieť názorné život zachraňujúce úkony. Žiaci si mali možnosť jednotlivé techniky aj prakticky vyskúšať.

            Pán Slebodník žiakov oboznámil so životom a prácou včiel, porozprával rôzne zaujímavosti a poukazoval nástroje, ktoré pri svojej práci používa.

            Faunu Slovenského raja žiakom priblížil vo svojom rozprávaní František Divok, bývalý zamestnanec Správy NP Slovenský raj. Dozvedeli sa mnoho o rôznych druhoch živočíchov – vtákoch, cicavcoch a plazoch žijúcich na tomto území.

            Žiaci ôsmeho ročníka si vyskúšali rolu prednášajúcich. Rozhodli sa prezentovať, čo sa naučili na hodinách Informatiky - tému: Micro:bit. Predstavili programovanie a princíp zariadenia Micro:bit  na šiestich stanovištiach. Od úvodu do problematiky prešli cez model, ukážku programovania, až po ukážku programov vytvorených pre Micro:bit. Nezabudli ani na zábavu a predstavili hernú konzolu XBOX a hru Kameň, papier, nožnice a oheň, kde bol princíp Micro:bitu použitý.

            Po absolvovaní všetkých prednášok a zapísaní všetkých známok do indexov, sa všetky triedy slávnostne zhromaždili v učebni, kde zložili slávnostný sľub a následne si prevzali diplom. Nechýbala spoločná triedna fotka s čiapkami so špeciálnym logom našej školy.

            Slávnostný sľub

            Vážení absolventi Univerzity Konštantína Filozofa – kandidáti na titul múdry vedec. Prevzatím diplomu pred týmto slávnostným zhromaždením sľúbte na svoju česť a svedomie, že:

            - vzdelanie, ktoré získavate na našej akademickej pôde, budete naďalej prehlbovať a uplatňovať v praktickom živote,

            - vedecké poznatky budete uchovávať a rozširovať nielen na vlastný prospech, ale aj na prospech celej spoločnosti

            - v duchu poslania našej univerzity budete po celý život šíriť myšlienky kresťanskej lásky, ľudskosti, budete si ctiť slobodu, pravdu a spravodlivosť, riadiť sa svedomím a pocitom zodpovednosti za svoje skutky.

            Vedecká konferencia bola pre všetkých veľkým prínosom. Veľké ďakujem patrí našim prednášajúcim, ktorí si našli čas a chuť podeliť sa s nami o svoje vedomosti a skúsenosti.

             

          • S radosťou v ústrety anglickej literatúre

          • Prežívame marec - mesiac knihy, a tak žiaci 5.B. navštívili knižnicu, v ktorej im p.uč.Búzová predstavila anglickú literatúru. Žiaci sa tak mohli oboznámiť zo životom Williama Shakespearea či vypočuť čítanie úryvkov z anglickej knihy. Deti si knihy v anglickom jazyku aj vypožičali a dali si záväzok, že si skúsia knihu v angličtine prečítať.

          • #dobrýkrok

          • Milí žiaci,

            tešíme sa, že sa aktívne zapájate do pôstnych aktivít :) Máme pred sebou už tretiu. V tomto týždni nás sprevádza slovné spojenie #dobrýkrok. Ak o niekom hovoríme, že urobil dobrý krok, zväčša pod tým nerozumieme, že správne kladie nohy na zem. Znamená to, že urobí niečo, čo pomôže jemu alebo iným napredovať. My budeme robiť dobré kroky smerom ku krížu. Ak sa totiž vydáme za Ježišom, je to vždy naozaj dobrý krok ;) Neváhajte sa s vašimi krokmi aj tentokrát podeliť na mailovej adrese postnaaktivitazsd@gmail.com

            Šťastné putovanie!

             

          • Naozaj #dobrýdeň :)

          • Milí žiaci,

            sme veľmi radi, že ste sa toľkí zapojili do druhej pôstnej aktivity #dobrýdeň. Nielenže ste potešili hračkou, či inou peknou vecou svojich spolužiakov, ale prispeli ste aj k tomu, aby naši priatelia z Ukrajiny mali krajšie dni :) Sumou 486 € sme podporili 4 rodiny, ktoré musia v ťažkých podmienkach utekať pred vojnou.

            Nech vám všetkým Pán odmení štedrosť!

          • Prekvapenie :)

          • Dnes slávi naša pani riaditeľka svoje životné jubileum. Za všetkých žiakov, učiteľov a zamestnancov našej školy jej vyprosujeme plnosť milostí!   

        • Súťaž v ŠKD
          • Súťaž v ŠKD

          • Piatkove popoludnie 11. 3. 2022 v Školskom klube bolo veselo. 15 súťažiacich zo všetkých oddelení sa snažilo pomocou slamky presunúť fúkaním pohár z jednej strany lavice na druhú. Úlohu začali najprv starší spolužiaci, aby ukázali mladším, ako majú postupovať. Úloha bola veľmi jednoduchá, takže ju rýchlo pochopili všetci súťažiaci. Tí, ktorí sa nezúčastnili, veselo povzbudzovali. Najlepší z trojice postupovali do ďalšieho kola.

            Zvíťazili:

            1. miesto:  Dominik Kaľavský II. A

            2. miesto: Laura Gabonayová IV. A

            3. miesto:  Anna Justhová III. B

            Víťazi si odniesli Diplom a malú pozornosť. Všetci súťažiaci dostali sladkú odmenu.

        • Vysoká škola Konštantína Filozofa
          • Vysoká škola Konštantína Filozofa

          • Milí žiaci,

            v rámci osláv 30. výročia založenia školy sme si pre Vás pripravili netradičný deň. Pozývame Vás dňa 14.3.2022 na súbor "vysokoškolských" prednášok.

            V našej vysokej škole dostanú priestor jedinečné zaujímavé témy, týkajúce sa súčasnosti, sveta okolo nás, života na zemi. Témy, o ktorých je hodné diskutovať. Privítame ochranárov prírody, včelárov, pilota a letušku, spisovateľov, záchranárov a predstavíme Vám microbity.

            Pripravené máme všetko, čo k vysokej škole patrí - indexy, pre úspešných slávnostné symbolické promócie, spojené s odovzdávaním diplomov.

            Stačí si priniesť výdatnú desiatu a chuť do štúdia.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 10. 3. 2022 sa uskutočnilo obvodné kolo v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho víťazi školského kola. Získali veľmi pekné umiestnenia:

             

            1. kategória

            Próza:          Monika Adamcová (4. B) 1. miesto

            Poézia:         Miriam Oravcová (4. B)   1. miesto

             

            2. kategória

            Poézia:         Slávka Kotradyová (5. B) 3. miesto

            Próza:          Tereza Zúdorová (6. A)   3. miesto                 

             

            3. kategória

            Poézia:         Mária Pidíková (8. ročník)  2. miesto

            Próza:          Diana Grečková (8. ročník)  3. miesto

             

            Súťažiacim blahoželáme a víťazkám držíme palce v ďalšom kole.

          • Rodičovské spoločenstvo

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na triedne schôdzky rodičovského spoločenstva, ktoré sa uskutočnia prezenčne v dňoch:

            15. marca 2022 (utorok)  - 1.ročník, 3.ročník, 5.ročník, 7. ročník a 8. ročník 

            17. marca 2022 (štvrtok) - 2. ročník, 4. ročník, 6. ročník a 9.ročník

            o 16:00 hod. v priestoroch jenodlivých kmeňových tried.

            Tešíme sa na Vašu účasť!