• SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023
          • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa začne 05.09.2022 spoločne slávenou sv. omšou vo farskom kostole o 8.15 hod.

            Prosíme všetkých žiakov a rodičov 1. ročníka, aby boli na školskom dvore prítomní o 8.00 hod.

             

            Harmonogram: 

                   8:00 hod. – spoločný odchod na svätú omšu

                   8:15 hod. – svätá omša vo farskom kostole

                   9:30 hod. – slávnostné otvorenie šk. roka 2022/2023 na školskom dvore

                 10:00 hod. – triednické hodiny

                 10:30 hod. – záver

             

            Školský klub detí a školská jedáleň budú v prevadzke od 06.09.2022.

          • Letná škola - 6.deň

          • Druhý týždeň letnej školy sa začal turistickou vychádzkou, ktorej cieľom bolo prekonať vzdialenosť so štartom spred budovy školy až do Novoveskej Huty bez dopravného prostriedku. Deti cestou spoznávali liečivé byliny, rôzne druhy stromov, zvieratá či chrobáčiky, ktoré im okolitá príroda ponúkala. Sebazaprenie, bojovnosť a vytrvalosť boli súčasťou nejednej prekážky v lese aj na lúke. Na konci našej trasy nás čakal náučný chodník Diana, ktorý obohatil naše poznatky o nové vedomosti a zaujímavosti. Spiatočná cesta autobusom trvajúca niekoľko minút nás pomaly preniesla z krásnej prírody do bežného života v meste. Plní zážitkov, spokojní a príjemne unavení sme sa tešili na návrat domov.

          • Letná škola - 5.deň

          • Koniec týždňa sme ukončili túrou ku dvojkrížu - na Pieskovec. Postavený bol v roku 2008 pri príležitosti 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste a 15. výročia vzniku Slovenskej republiky. Keď si deti oddýchli a nadesiatovali sa, pozreli sme si krásny výhľad na naše mesto. Pred odchodom do školy sme sa poďakovali modlitbou za krásne prežitý celý týždeň Letnej školy. Zvyšok dňa sme strávili na školskom dvore, kde si deti zahrali rôzne športové hry.

          • Letná škola - 4.deň

          • Štvrtý deň letnej skoly sa niesol v znamení relaxu, a ten sme si vychutnali plnými dúškami v kine Mier. Filmové predstavenie pod názvom Nezlomná bol o odvahe dievčaťa, ktorá sa nakoniec stala hasičkou. Bola prvou hasičkou mesta New York. Po programe sme sa presunuli do školy, kde žiaci vypracovávali rôzne aktivity: osemsmerovky, bludiská či omaľovánky… Koniec dňa zakončili športovými aktivitami.

             

             

             

          • Letná škola - 3.deň

          • Tretí deň  Letnej školy naše kroky viedli do  Múzea Spiša. Hravá príroda nás všetkých úplne pohltila. Žiaci preukázali svoje vedomosti  z oblasti živej aj neživej prírody. Objavovali dômyselné spôsoby a príčiny maskovania zvierat v prírode – kamufláž. Riešili zaujímavé prírodovedné úlohy. Svoju šikovnosť využili pri pestrých  aktivitách na interaktívnej stene, skladali puzzle.... Nazreli do geológie slovenských veľhôr. Absolvovali prehliadku výstavy TriTri – Tatry očami geológov. Spoznali odliatky stôp dinosaurov či unikátne fotografie z tohto územia. V tvorivej dielni si vyrobili papierového  motýlika, ktorého si žiaci odniesli so sebou domov. Po chutnom obede si zašportovali a zasúťažili na školskom dvore. 

          • Letná škola - 2.deň

          • Druhý deň Letnej školy bol zameraný na prírodovednú oblasť, zoológiu. Začali sme ho v telocvični tímovými aktivitami. Žiaci sa rozdelili do skupín a vymysleli si pomenovania:Superstar, Mačičky, Praví východniari, Ružové Barbie... Plnili športové aktivity, lúštili krížovku a hádali zvieratá, podľa zvuku a nápovedných indícií. Vonku prestalo pršať a žiaci mohli zvieratá obdivovať naživo v ZOO v Spišskej Novej Vsi. Po oddychu pokračovali v pohybových aktivitách na školskom dvore.

          • Letná škola - 1.deň

          • Dňa 11.07. 2022 začala na našej škole fungovať Letná škola. Žiaci sa v rannom kruhu vzájomne predstavili. Porozprávali, čo zažili počas prvých dní prázdnin. Niektorí odhalili svoje plány.Rozdelili sa do skupín. Doobeda mali naplánový rozvoj zručností v podobe umeleckých aktivít.

            Presunuli sa do Galérie umelcov Spiša, kde mali tvorivé dielne. Keďže sa blížia Spišské trhy, lektorky si pre deti pripravili výrobu perníkov, ktoré sa na trhoch predávajú. Pred obedom absolvovali pohybové hry. Poobedňajší čas vyplnili športové aktivity.

          • Záver školského roka

          • Na sviatok sv. Petra a Pavla  29. 6. 2022 sme ďakovali Bohu za celý školský rok počas slávnostného Te Dea vo farskom kostole. Rozlúčili sme sa aj s pánom dekanom Mgr. Slavomírom Gallikom a pánom kaplánom Mgr. Martinom Bartošom, ktorí odchádzajú na nové pôsobiská. Bože sprevádzaj ich na ich ceste!

            Na školskom dvore sme vyhodnotili posledné aktivity školského roka 2021/2022, boli odmenení úspešní žiaci za reprezentáciu školy, za zber papiera, za súťaž Moja škola a žiačkou roka sa stala  Sofia Novysedláková, ktorej nomináciu napísala Miroslava Polláková obe z 8. ročníka. Potom na žiakov čakalo odovzdávanie vysvedčení vo svojich triedach.

                        

        • Ochrana človeka a prírody
          • Ochrana človeka a prírody

          • Žiaci prvého stupňa si 28. 6. 2022 preverili poznatky z teoretickej prípravy OČAP v súťažiach na stanovištiach v prostredí Madaras parku. Overili si i fyzickú kondíciu, no hlavne prežili spoločný čas so spolužiakmi a pani učiteľkami chránení pred horúcim slnkom stromami. 

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi,  

            v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5

            udeľuje žiakom

            riaditeľské voľno

            z organizačných dôvodov

            dňa 30. júna 2022 (štvrtok)

            Školský rok sa ukončí v stredu 29. júna 2022.

          • DEŇ RODINY

          • Oslavy 30.výročia našej školy vyvrcholili 25.6. 2022, kedy sme sa stretli na veľkolepom Dni rodiny. Bol to čas plný radosti, spoločných stretnutí a milostí. Program tohto dňa sme zahájili v kostole, kde sme ako deti jednej veľkej školskej rodiny ďakovali nášmu Otcovi. Po skončení sv.omše nasledoval kultúrny program našich žiakov, predstavila sa nám tanečná i základná umelecká škola. Deti si spolu so svojimi rodičmi mohli vybrať z veľkého množstva stanovíšť;  nechýbala  skákacia loď, maľovanie na tvár, súťaže či fotokútik. Občerstviť sme sa mohli výborným guľášom, bohatým výberom koláčov, o ktoré sa postarali naše mamičky, kofolou, ako i kávičkou z rehoľnej kaviarne. Popoludní sme si mohli vypočuť piesne tvorivej skupiny Poetica Musica, ktorá nám predstavila výber z pásma o Cyrilovi a Metodovi a Áno za rodinu.

            Sme nesmierne vďační  Pánovi za to, že požehnal úsilie všetkých a sám bol hlavným organizátorom tohto dňa. Nech je za všetko oslávený náš učiteľ Ježiš!

        • Súťažíme v ŠKD
          • Súťažíme v ŠKD

          • V pondelok 20.6. 2022 si deti z ŠKD zahrali súťaž a zmerali si tak sily v zhadzovaní kolkov.Pri hre sa zabavili a potrénovali koordináciu rúk a tela.Prvé miesto získal Matej Repaský z 3.B triedy, druhé Anička Justhová z 3.B triedy a Lukáš Goduš z 3.A. Výhercom blahoželáme.

          • Oznámenie

          • Riaditeľka ŠJ oznamuje stravníkom ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi, že z obeda 28.-29.6.2022 (utorok a streda) je možné sa odhlásiť najneskôr dňa 27.6.2022 (pondelok) do 8:00 hod. 

            Ivana Salajová, 

            riaditeľka ŠJ   

        • Úspechy v súťaži
          • Úspechy v súťaži

          • Dňa 14.6.2022 sa uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže v prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku. Naša škola obsadila tieto miesta:

                      2. kategória Próza –  3. miesto Tereza Zúdorová  (6.A)

                     3. kategória Poézia – 1. miesto Heidi Maria Schwabik (9.roč.)

                    3. kategória Próza –  1. miesto Diana Grečková (8.roč.)

            Víťazi z prvého miesta postúpili na regionálne kolo, ktoré sa uskutočnilo 20.6.2022 v Kežmarku, kde získali vo svojich kategóriách tieto miesta:

                          Heidi Maria Schwabik – 1. miesto

                         Diana Grečková – 2. miesto

            Obidvom dievčatám srdečne blahoželáme!

          • DEŇ OTCOV

          • Futbal zahrať, lego zložiť,

            či bicykel opraviť,

            všetko zvládneš, tatinko náš,

            na všetko si odborník. 

            Chceme Ti dnes poďakovať,

            a zasa raz zopakovať,

            že si pre nás ten NAJ tato,

            nezabúdaj nikdy na to!

            Milí naši tatkovia, nech Vás Boh vo všetkom požehnáva.

          • Projektový deň

          • Učiť sa hrou a pri tom rozširovať svoje vedomosti a kompetencie je jednou z výhod projektového vyučovania. Už tradične si učitelia 1. stupňa pre svojich žiakov pripravujú takýto projektový deň.

            Žiaci 1. A triedy sa premenili na veľkú BOŽIU ZÁHRADU. Každý žiak bol jej súčasťou.

            Žiaci 1. B triedy sa vyobliekaní do ľudových krojov prostredníctvom piesní a tanca preniesli do tradičnej ľudovej kultúry našich predkov.

            Žiaci 2.A triedy si pripravili oslavu 30. výročia našej školy aj vo svojej triede, na ktorú pozvali i prváckeho kamaráta Mima.

            Žiaci 2. B triedy sa zaoberali témou: Štyri ročné obdobia alebo ako oslavuje príroda.

            Projektový deň žiakov 3. A triedy sa niesol v znamení nepotrebných vecí v domácnosti.

            Žiaci 3.B sa zahrali na bádateľov a objavovali pôvod cudzokrajných rastlín a podmienky ich pestovania.

            Projektový deň žiakov 4. A triedy bol zameraný na metropolu východu – Košice.

            A žiaci 4.B pracovali na téme Detstvo starých rodičov.

          • Sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi

          • Vo štvrtok 16. júna 2022 sme spoločnou sv. omšou vo farskom kostole oslávili sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi. Po nej sa žiaci presunuli do areálu školy, kde ich čakali rôzne hry a teambuildingové aktivity. Po nich si všetci žiaci školy pochutnali na chutnom guláši, ktorí pre nás pripravili pani kuchárky.

          • Slávnosť 1. sv. prijímania

          • Dňa 29. mája 2022 prežívali naši tretiaci veľký deň. Do ich srdca po prvýkrát prišiel Ježiš pod spôsobom chleba. Všetci žiaci i zamestnanci školy ich podporovali svojimi modlitbami. V pondelok 30. mája si sestrička Chiara pre nich pripravila duchovné aktivity, počas ktorých mali možnosť pripomenúť si veľkého svätca Dominika Sávia. V kaplnke školy si pripomenuli významné udalosti z jeho života, napísali si svoje predsavzatie, pomodlili sa a na záver si uctili relikviu tohto svätca. V triede ich už čakal sladký koláčik a darček.

            Svätý Dominik Sávio, oroduj za naše prvoprijímajúce deti.

          • BOTANIKIÁDA

          • Po dlhšej prestávke sa tento rok žiaci piateho ročníka zúčastnili biologickej súťaže BOTANIKIÁDA. V mesiaci apríl si v školskom kole zmerali sily pri online teste a dvaja najlepší – Jakub Smižanský(5.B) a Benjamín Pavol (5.A) postúpili na regionálne kolo, ktoré sa uskutočnilo dňa 8.júna v  Botanickej záhrade v Košiciach. Žiaci zažili deň plný zábavy, naučili sa veľa nových informácií o rastlinách, prešli sa novootvoreným dendrologickým chodníkom s vyše 80 drevinami, prezreli si rôzne skleníky a výstavu motýľov. Veríme, že to bolo pre nich nielen zábavné ale aj poučné a že si z tohto dňa odniesli kopec nových zážitkov.

          • Spišské športové hry

          • V piatok 10. 6. 2022 sa konali tradičné Spišské športové hry. Aj naši žiaci sa zapojili do viacerých súťaží. Najviac sa však darilo zmiešanej štafete, ktorá v zložení Diana Grečková, Marián Gorel, Linda Tabáková a Michal Schlosser skončili na výbornom 2. mieste. Potešili nás aj chlapci, ktorí si v hokejbale vybojovali taktiež 2. miesto. Našim žiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

          • Večerný beh mestom

          • V piatok 3. 6. 2022 sa konal veľmi populárny a obľúbený Večerný beh mestom. Našu školu reprezentovalo takmer 30 žiakov. Jednotlivé kategórie mali silné obsadenie, ale naši žiaci sa nestratili. Najlepšie sa umiestnila v kategórii mladšie žiačky Veronika Zummerlingová, ktorá obsadila vynikajúce 3. miesto. Ďalšie pekné umiestnenia získali:

            Margaréta Pidíková - 4. miesto (midi žiačky)

            Miriam Oravcová - 6. miesto (najmladšie žiačky)

            Tadeáš Zekucia - 5. miesto (mladší žiaci)

            Andrej Gorel - 7. miesto (midi žiaci)

            Diana Grečková - 9. miesto (staršie žiačky)

            Šimon Krausz - 9. miesto (starší žiaci)

            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Atletika

          • Dňa 31. 5. 2022 sa konali okresné majstrovstvá v atletickom štvorboji. Súťažilo sa v týchto štyroch disciplínach: beh na 60 m, beh na 600 m (dievčatá)/1000 m (chlapci), skok do diaľky a hod Nerf vortex raketou. Naši žiaci sa v silnej konkurencii nestratili, z dievčat sa najlepšie umiestnila Diana Grečkova ( 5. miesto) a Linda Tabaková (6. miesto). Z chlapcov získal nepopulárnu zemiakovú medailu Marián Gorel ( 4.miesto). Súťažiacim gratulujeme a tešíme sa spolu s nimi z pekného umiestnenia.

          • Projekt " Založ si banku"

          • Druhý júnový týždeň žiaci 7.A a 7.B  triedy pripravili pre svojich spolužiakov prezentáciu svojich projektov vytvorených  v rámci vyučovania matematiky slúžiacich na rozvoj finančnej gramotnosti žiakov.

            Každá skupinka si „založila“ vlastnú banku. Vymysleli si názov banky, logo banky, produkty banky (aký úrok ponúkajú, výpočty pre rôzne vklady a pôžičky) a reklamu. 

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Do medzinárodnej súťaže Matematický klokan sa v tomto školskom roku zapojilo 56 žiakov našej školy. Diplom úspešného riešiteľa a zaujímavé ceny získalo 20% najúspešnejších žiakov v SR.

            Medzi nich patria: 

            1. A-Truglio Moraes Beatriz 

                  Tomasello Samuele

                  Čechová Dominika 

                  Dobrovská Veronika Mária

            1. B- Králová Sára

                 Lazor František

                 Mariaková Laura

                 Palkovičová Eva

                 Puškárová Mária

                Szentkereszty Michal

            2. A- Domiková Mária Tamara

                   Kaľavský Dominik

            2. B- Pidíková Margaréta

                  Barillová Marianna

            3. A- Kotrady Michael

            3. B-Justhová Anna

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a želáme veľa ďalších matematických úspechov!

        • Mesto plné detí
          • Mesto plné detí

          • Piatok 3.6.2022 si deti z ŠKD spestrili akciou MESTO PLNÉ DETÍ. Zaskákali si a pošmýkali sa na nafukovacej chobotnici, pozreli si tanečný Spiš dance battle. Nakoniec, boli povzbudzovať svojich spolužiakov a žiakov našej školy na akcii Večerný beh mestom Spišská Nová Ves. 

          • Škola v prírode - 5.deň

          • Zdravo unavení, naplnení zážitkami rôzneho druhu, sme sa po ceste domov zastavili v Belianskej jaskyni. Naplnil nás úžas nad tým, čo dokáže príroda vytvoriť. Spojenie stalagmitov, stalaktitov, stalagnátyov, jazierok vytvára skvostné útvary. Sme vďační Pánu Bohu za každú chvíľku spoločne prežitého času, za to, že nad nami po celý čas bdel a ochraňoval nás. V Zdraví i radosti môžeme v pondelok opäť zasadnúť do školských lavíc.

          • Návšteva knižnice

          • Žiaci V.A a V.B triedy sa v dňoch 30.5. a 6.6. 2022 zúčastnili besedy o povestiach v knižnici v Spišskej Novej Vsi. Žiaci si prehĺbili učivo o povestiach a niečo nové sa dozvedeli. Žiaci si so záujmom vypočuli krátke ukážky vybraných povestí od významných slovenských autorov. Žiakom boli predstavené a odporúčané viaceré zaujímavé a pútavo napísané slovenské povesti, ktoré si môžu prečítať.

            Cieľom besedy bolo žiakom hravejším a zaujímavejším spôsobom priblížiť a predstaviť tému povesti, s ktorou sa už  žiaci stretli na hodinách literatúry. Taktiež motivovať žiakov k tomu, aby sa vo svojom voľnom čase rozhodli siahnuť po niektorej zo slovenských povestí.

          • Škola v prírode - 4.deň

          • Štvrtok nesklamal. Počasie úžasné. Túra na Hrebienok prebehla rezko. Drevených medveďov sme sa nezľakli a pokračovali sme smerom na Zamkovského chatu, kde nám baterky "dobili" skvelé šišky od pani kuchárok z penziónu, tiež buchty od mamičiek Štiffelovej a Jancovicovej. Všetkým srdečne ďakujeme. No veru, už sa potrebujeme baliť. Zajtra nás čaká posledný deň.

          • Škola v prírode - 3.deň

          • V stredu sme zregenerevali v bazéne hotela Urán. Historické exponáty lyží, saní, korčulí v Ski múzeu nás posunuli o sto rokov dozadu. Flóra tatranskej prírody sa nám predstavila v plnej kráse pri prehliadke botanickej záhrady. Podvečer bol plný vďaky Bohu za všetky dobrodenia, ktoré dostávame, v kostole Nanebovzatia Panny Márie. Tunajší pán farár počas sv. omše v príhovore  poukázal na našu súťaživosť a túžbu meniť iných. Opäť sme plní radosti a spokojnosti z prežitého dňa.