• ... a Slovo bolo u Boha ... - školské kolo súťaže
          • ... a Slovo bolo u Boha ... - školské kolo súťaže

          • Dňa 29. 11. 2016 sa uskutočnilo školské kolo súťaže "...a Slovo bolo u Boha" žiakov 2. stupňa v kategórii 5. - 6. ročník. Žiaci predniesli svoje umelecké výstupy v rámci náboženskej poézie a prózy.

            Obsadenie v kategórii poézia:

            1. miesto: Martin Kotrady (5.B)

            2. miesto: Magdaléna Filippová (6. roč.)

            3. miesto: Martin Švajka (5.A)

             

            Obsadenie v kategórii próza:

            1. miesto: Emanuel Kollár (5.A)

            2. miesto: Laura Tabáková (5.A)

            3. miesto: Karolína Kozáková (5.A)

             

             

             

        • Posvätenie adventných vencov
          • Posvätenie adventných vencov

          •  Okrúhly tvar venca, ktorý nemá začiatok ani koniec, symbolizuje večnosť Boha a nesmrteľnosť duše. Štyri sviece reprezentujú štyri adventné nedele. A samotné svetlo symbolizuje Krista, svetlo sveta. A tak keď spoločne zažíname každý týždeň novú sviecu, netrpezlivo očakávame príchod tohto svetla na svet ...

            Dňa 28. 11. 2016 sa konalo slávnostné posvätenie školských adventných vencov jednotlivých tried prvého a druhého stupňa. Zapálením prvej sviece sme oficiálne začali prvý adventný týždeň v našej škole.

        • ... a Slovo bolo u Boha ...
          • ... a Slovo bolo u Boha ...

          • Dňa 22. 11. 2016 sa konalo školké kolo súťaže pod názvom "... a Slovo bolo u Boha ...". Žiaci prvého stupňa odprezentovali svoje vybrané ukážky v oblasti náboženskej umeleckej poézie alebo prózy. 

            Umiestnenie v rámci poézie: 1. miesto - T. Šimonovič (2.B), 2. miesto - M. Oláh (2.A), 3. miesto - P. Garnek (4.roč.) a  H. Schwabik (4.roč.)

            Umiestnenie v rámci prózy: 1. miesto - H. Brajerová (2.B), 2. miesto - Sára Búzová (2.B), 3. miesto - Z. Faltinová (4.roč.)

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a víťazom prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže!

          • TESTOVANIE 5

          • Testovanie 5 - 2016

             

            TERMÍN TESTOVANIA

            23. november 2016 (streda)

            TESTOVANIE JE URČNÉ

            žiakom 5. ročníka ZŠ v SR s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským, vrátane žiakov so zdravotným znevýhodnením (okrem ţiakov s mentálnym postihnutím)

            CIELE TESTOVANIA

            zíkať objektívne informácie o výkone žakov pri vstupe na vzdelávací stupeň ISCED 2 z testovaných predmetov, monitorovať stav vedomostí a zručostí žiakov

            TESTOVANÉ PREDMETY

            - matematika

            - slovenský jazyk a literatúra

            - maďarský jazyk a literatúra


             Harmonogram
            Testovanie 5-2016

            Matematika
            8:00 – 8:10 h (10 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH
            8:10 – 8:20 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom
            8:20 9:20 h (60 min) administrácia testu
            9:20 – 9:25 h (5 min) zozbieranie testov a OH
            9:25 – 9:45 h (20 min) prestávka
             
            Slovenský jazyk a literatúra
            Maďarský jazyk a literatúra

             
            9:45 – 9:55 h (10 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH
            9:55 – 10:05 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom
            10:05 – 11:05 h (60 min) administrácia testu
            11:05 – 11:10 h (5 min) zozbieranie testov a OH

             
             

             

            Viac na:   http://www.nucem.sk/sk/testovanie_5

        • Pasovanie prvákov v ŠKD
          • Pasovanie prvákov v ŠKD

          • Dňa 11. 11. 2016 sa v telocvični našej školy uskutočnil v poradí už 5. ročník veselého podujatia „Pasovanie prvákov“. Deti z ŠKD sa tak stali oficiálnymi členmi školského klubu detí. Získať titul „Prváka ŠKD“ však vyžadovalo úspešné zvládnutie úloh, ktoré preverili žiacku šikovnosť a odvahu.  Vyjadrujeme srdečné poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tohto podujatia a prvákom prajem veľa zdravia, veľa školských aj mimoškolských úspechov a mnoho ďalších úsmevných chvíľ prežitých v kruhu svojich kamarátov v našom školskom klube.

            Vychovávateľky ŠKD

        • Pozvánka
          • Pozvánka

          • ŠKD pri ZŠ sv. Cyrila a Metoda Vás srdečne pozýva na "Pasovanie prvákov" do ŠKD, ktoré sa uskutoční 11. 11. 2016 o 14:00 v telocvični našej školy.

            Tešíme sa na Vašu účasť!

            Vychovávateľky ŠKD

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Naša škola sa zapojila do projektu - „Záložka do knihy spája školy.“ Aby sa náš projekt neobmedzil len na  tvorbu záložiek, rozhodli sme sa spoznať partnerskú školu a jej okolie. A našim novým kamarátom na oplátku predstaviť zase našu školu, pamiatky mesta a malebnú okolitú prírodu. Úlohy sme si rozdelili do jednotlivých tried. Získané materiály sme spojili a darovali sme  ich našej partnerskej škole z Považskej Bystrice.

            Veríme, že žiakov našej a partnerskej školy budú záložky sprevádzať pri čítaní zaujímavých kníh!

        • MILOSRDNÝ AKO OTEC
          • MILOSRDNÝ AKO OTEC

          • Dňa 24. 10. 2016 sme sa zúčastnili diecéznej recitačnej súťaže v umeleckom prednese náboženskej poézie a prózy pod názvom - „MILOSRDNÝ AKO OTEC.“  Konala sa na Cirkevnom gymnáziu Štefana Mišíka v Spišskej Novej Vsi. V jednej kategórii rozdelenej (žiaci základných škôl) na poéziu a prózu súťažili žiačky ôsmeho a žiačka deviateho ročníka (G. Lapšanská – 8.B, A.M.Buraľová – 8.B, K. Pacáková – 8.A, S. Novysedláková – 9.B).

            Na krásnom 3. mieste v kategórii poézia sa umiestnila Katarína Pacáková so svojou básňou.

            Ostatným zúčastneným blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri ďalších recitačných súťažiach.

        • Duchovná obnova učiteľov
          • Duchovná obnova učiteľov

          • Dňa 21. 10. 2016 sme sa my, pedagógovia, zúčastnili duchovnej obnovy. Začala sa svätou omšou v malom kostolíku, ktorú celebroval kňaz,Mgr. Martin Majda. Jeho kázeň bola upriamená na myšlienku: „Znášajte sa navzájom.“  Po svätej omši sme s činnoťou pokračovali na farskom úrade zmysluplnou  prednáškou, ktorá bola zameraná na významnú osobnosť cirkevného  spoločenstva, pápeža – Jána Pavla II. Prostredníctvom tohto svätca rozvinul posolstvo Božieho Milosrdenstva, ktoré pápež počas svojho života hlásal vo svojom kazateľskom a osobnom živote. Ako veľký milosrdný otec písal v encyklike o Božom Milosrdenstve:

            "Posolstvo Božieho Milosrdenstva mi bolo vždy milé a blízke...
            ktoré som si zobral na Petrov stolec a ktoré vo vnímaní formuje obraz tohto pontifikátu.“

        • Misijný ruženec
          • Misijný ruženec

          • Október je mesiac posvätného ruženca, lebo 7. októbra 1571 práve vďaka tejto modlitbe všetkých katolíkov vyprosila Panna Mária záchranu Európy. Vo vedomí sily tejto modlitby sa schádzame v októbri na ruženec aj my každý pondelok ráno.
            Tretí októbrový pondelok sa zvykneme modliť misijný ruženec. Aj tým chceme prispieť k rozvoju misií. V tomto ruženci má každý desiatok svoju farbu a je obetovaný za určený svetadiel a jeho obyvateľov: prvý desiatok je obetovaný za Afriku a je zelenej farby, ako jej pralesy; druhý desiatok sa modlí za Ameriku a je červenej farby ako pleť Indiánov; tretí desiatok je bielej farby a je obetovaný za Európu; štvrtý desiatok misijného ruženca sa modlí za Oceániu a je modrej farby, ako vody, ktoré obklopujú jej tisíce ostrovov; piaty desiatok je obetovaný za Áziu a je žltej farby, ako pleť jej obyvateľov.
            V misijnom ruženci máme pred očami celý svet. Obdivujeme prírodné krásy jednotlivých svetadielov, veľké kultúry, ktoré počas histórie vznikli a mnohé aj zanikli, výdobytky našej doby a zároveň s pohnutým srdcom sa modlíme za ľudstvo: za tých kresťanov, ktorí strácajú vieru a žijú konzumný život bez Boha; za miliardy ľudí, ktorí vôbec nepoznajú Ježiša Krista, lebo im nikto o Ňom nehovoril; za bohatých ľudí, ktorí nevidia alebo nechcú vidieť utrpenie núdznych, ako aj za miliardy hladujúcich, trpiacich nedostatkom pitnej vody,  pre rôzne choroby a tiež kvôli vojnám, za zomierajúcich, o ktorých sa nikto nestará. V misijnom ruženci sa teda modlíme za misionárov a nové misijné povolania, za ľudí, ktorí vôbec nepoznajú Ježiša, ako aj za rozvoj krajín tretieho sveta, aby sa zlepšili životné podmienky ľudí i detí na celom svete. Prosme, aby Máriina materská dobrota zjemnila, otvorila naše srdcia, aby sme prinášali Ježiša a jeho dobrotu do tohoto sveta.

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          • Svetový deň výživy sa oslavuje každoročne 16. októbra už od roku 1981. Oslavuje sa na základe rozhodnutia OSN. Je to výročný deň, keď bola v roku 1945 založená Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

            Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami, ktoré si pre žiakov prvého stupňa pripravila pani učiteľka Drevená. Celý deň sa niesol v duchu hesla: „ Správna strava – základ zdravia.“ Hneď ráno vítala žiakov nástenka venovaná danej problematike a stôl plný lákavých dobrôt v podobe bio ovocia a hlavne zdravých nátierok, ktoré pomohli pripraviť pani učiteľky - Brajerová a Búzová. Žiaci, zamestnanci školy i rodičia ochutnávali avokádovú, cícerovú zelerovú a mrkvovú nátierku na zdravom celozrnnom chlebíku.

            Na tretej vyučovacej hodine si žiaci pozreli prezentáciu, z ktorej sa dozvedeli o tom, aký význam má pre človeka ovocie a zelenina, potravinová pyramída, spánok, šport. Zároveň sa dozvedeli o jedlách, ktoré by nemali chýbať v ich jedálničku. Prezentácia poukázala aj nato, aký význam majú  pre človeka: raňajky, desiata, obed, olovrant a večera.

            Na štvrtej vyučovacej hodine pod vedením svojich triednych učiteliek vyrábali  žiaci rôzne výrobky venované tejto tematike.

            Prváci – misu ovocia a zeleniny, druháci – celozrnné žemle, tretiaci a štvrtáci – postavičky na základe potravinovej pyramídy.

             

        • Výchovno-vzdelávacia exkurzia - Svidník - Dukla
          • Výchovno-vzdelávacia exkurzia - Svidník - Dukla

          • Dňa 11.10.2016 sa uskutočnila výchovno–vzdelávacia exkurzia na pamätné miesta II. svetovej vojny Svidník – Dukla.

            Žiaci VIII. a IX. ročníka sa oboznámili s ťažkými bojmi počas Karpatsko - dukelskej operácie, v ktorej bojovali vojaci I. československého armádneho zboru a vojaci Červenej armády.

            Pozreli si exponáty Vojenského múzea vo Svidníku, pamätník padlých sovietskych vojakov, vyhliadkovú vežu Ludvika Svobodu, pamätník padlých slovenských vojakov na Dukle a bojovú techniku v Údolí smrti.

            Žiaci si s úctou vypočuli sprievodné slová a uvedomili si, aký je cenný život v mieri.

                                              

                                                                                                                           

        • Mestská športová olympiáda žiakov 1. stupňa ZŠ
          • Mestská športová olympiáda žiakov 1. stupňa ZŠ

          • Mestská športová olympiáda žiakov 1. stupňa základných škôl odštartovala tohto roku, 30. septembra 2016,  najkrajšou športovou disciplínou - atletikou.  Našu školu reprezentovali žiaci v behu na 60 m;  300m; skoku do diaľky a v hode kriketovou loptičkou.

            Najúspešnejšou súťažiacou bola Zuzana Faltínová (4.roč.), ktorá v behu na 60 m vybojovala 1. miesto.  Ďalšie krásne umiestnenia pridali skokani do diaľky. René Pentrák (4.roč.)  vyskákal 2. miestoLucia Tabáková (4.roč.) 3. miesto

            Všetkým výhercom srdečne blahoželáme.

             

        • Deň mlieka
          • Deň mlieka

          • Dňa 28. 09. 2016 (streda) sa realizoval Svetový deň mlieka na školách. Tento deň zaviedla už od roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodársto, ktorý sa každoročne konal poslednú stredu v mesiaci september. Naša škola sa spolu s ostatnými základnými a materskými školami zapojila do pokusu o rekord v pití mlieka, ktorú zorganizovalo mesto Spišská Nová Ves. Žiakom sa na školkom dvore rozdávali mlieka zo škatuliek. Presne v stanovenom čase, o 10:30 hod., si mohol každý žiak pochutiť na tomto veľmi zdravom a výživnom nápoji. Svoju účasť sme potvrdili nielen prázdnymi škatuľkami z mlieka, ale aj spoločnou fotografiou. 

            Príjemné pocity z účasti a prispenia na dobrej veci sprevádzali nielen žiakov, ale aj učiteľov.

            Spišská Nová Ves sa opäť zapísala do slovenskej knihy rekordov.

        • Jeseň, pani bohatá, farbí stromy do zlata
          • Jeseň, pani bohatá, farbí stromy do zlata

          • Jesenné dekorácie spestrili vestibul našej školy. O tento krásny pohľad na dary jesennej prírody sa postarali nielen pedagógovia (M. Hrobláková, J. Goliášová, M. Drevená) svojimi šikovnými rukami, ale aj žiaci, ktorí priniesli už vopred pripravené jesenné ikebany alebo ovocie, zeleninu, šípky a množstvo iných pestrých dekorácii. Vkusne upravené jesenné aranžovanie potešilo zrak žiakov i rodičov. Pri pohľade na pestrosť darov prírody si čoraz viac uvedomujeme, že máme začo ďakovať.

             

             

        • Rodičovské stretnutie
          • Rodičovské stretnutie

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na celoškolské stretnutie rodičov, ktoré sa uskutoční dňa 29. 09. 2016 o 16:00 hod v jedálni školy. Po jeho ukončení budú prebiehať triedne schôdzky.

            Tešíme sa na Vašu účasť!

        • Začiatok školského roka 2016/2017
          • Začiatok školského roka 2016/2017

          • Riaditeľstvo ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi oznamuje rodičom a žiakom, že školský rok 2016/2017 sa začína 5. septembra 2016. Zraz žiakov bude o 7:45 pred budovou školy. Školský rok sa začne spoločnou sv. omšou vo farskom kostole o 8:15 hod.

        • Poznávací zájazd - Orava
          • Poznávací zájazd - Orava

          • Dňa 17.6.2016 sme sa v sprievode pani učiteľky Márie Šimonovičovej, sestričky Kingy Csaplárovej a pána kaplána Mariana Kundlu vybrali na poznávací zájazd na Oravu. Prvú zastávku sme mali v Jasenovej v rodnom dome Martina Kukučína. Vypočuli sme si krátky výklad o jeho detstve i mladosti, o jeho pôsobení na doma i v zahraničí. Potom sme sa presunuli na Oravský hrad. Okrem priestorov a výbavy hradu sme sa mohli oboznámiť s rastlinstvom Oravy i s tým, aké zvieratá tu žijú. Najväčšou atrakciou pre nás však bol silný vietor na najvyššej prístupnej časti hradu. V tejto časti sme si mohli oživiť aj spomienky na filmy a rozprávky, ktoré sa na Oravskom hrade natáčali. Vyvrcholením našej cesty bola Grapa Klin, teda vŕšok v obci Klin, kde sa nad celým okolím v pozadí s Oravskou priehradou týči napodobenina sochy Pána Ježiša z Rio de Janeiro. (A na celom svete existujú len tri takéto kópie.) Tu, v kaplnke Božieho milosrdenstva sme slávili svätú omšu a obdivovali úžasný výhľad. Bol to nádherný poznávací zájazd.

            Ďakujeme!    

             Dominika Štiavnická, VI.B



             

        • Za krásou minerálov
          • Za krásou minerálov

          • Dňa 11.6.2016 sa žiaci prírodovedného a poznávacieho krúžku zúčastnili Medzinárodnej výstavy minerálov.

            Na výstave mohli obdivovať krásu mineralogických zbierok. Zvlášť lákali opály, acháty, kryštály odrôd kremeňa a iné. 

            Súčasťou výstavy boli aj predajné výrobky s praktickým využitím minerálov.

            Výstava bola hodnotná a poučná.

             

        • Oznámenie - Školská jedáleň
          • Oznámenie - Školská jedáleň

          • Oznámenie

            Vedúci ŠJ oznamuje stravníkom ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi, že

            z obeda 28. - 29. 06. 2016

            (utorok a streda) je možné sa odhlásiť najneskôr dňa 27. 06. 2016 (pondelok) do 8:00 hod.

        • Deň detí
          • Deň detí

          • Dňa 26. 05. 2016 sme okrem sviatku Božieho tela, oslávili aj jeden z najkrajších dní, ktorý patrí deťom, Deň detí. Sviatok je oslavou daru eucharistie a úcty k Spasiteľovi skutočne prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo Sviatosti oltárnej. Túto svätú omšu celeboroval Mgr. Marián Kundla. Po jej ukončení sme pokračovali s programom na našej škole. Tento deň bol iný ako po minulé roky. Pre deti bol pripravený bohatý program, ktorý kreatívnym spôsobom predviedol a realizoval kúzelník Wolf. Do svojich kúskov, kúziel zapojil nielen deti, ale aj pedagógov. Jeho predstavenie sa nieslo v znamení zábavy, tanca a smiechu. Po ukončení vystúpenia si mohli žiaci pochutnať na vynikajúcom guláši, ktorý si pre nás s láskou pripravili naše kuchárky. Okrem týchto prekvapení bolo každé dieťa obdarené sladkým pokušením.