• Školské kolo (1. stupeň) - "...A Slovo bolo u Boha."
          • Školské kolo (1. stupeň) - "...A Slovo bolo u Boha."

          • V školskom kole recitačnej súťaže „... A Slovo bolo u Boha,“ ktorá sa konala 24.11.2017 sa žiaci v 1. a 2. kategórii (1. stupeň) umiestnili v oblastiach poézie a prózy takto:

            Prvá kategória (1. – 2. roč.):

            Próza:

            2.miesto – Z. Kapustová (2.B)

            3. miesto – M. Cvengrošová (2.A)

            Poézia:

            1. miesto – L. Šimonovičová (1.B)

            2. miesto – S. Kotradyová (1.B)

            3. miesto – L. Pavlíková (2.B)

             

            Druhá kategória (3. – 4. roč.):

            Próza:

            1. miesto – T. Šimonovič (3.B)

            2. miesto – H. Brajerová (3.B)

            3. miesto – K. Kollárová (4. roč.)

            Poézia:

            1.miesto – S. Búzová (3.B)

            2. miesto – L. Tabáková (3.B)

            3. miesto – M. Olah (3.A)

        • Školské kolo (2. stupeň) - "...A Slovo bolo u Boha."
          • Školské kolo (2. stupeň) - "...A Slovo bolo u Boha."

          • V školskom kole recitačnej súťaže „... A Slovo bolo u Boha,“ ktorá sa konala 15.11.2017 sa žiaci v 3. a 4. kategórii (2. Stupeň) umiestnili v oblastiach poézie a prózy takto:

            Tretia kategória (5. -6. roč.):

            Próza:

            1. miesto – E. Kollár (6.A)

            2. miesto – S. Gondová (6.A)

            3. miesto – S. Uharček (5. roč.), K. Kozáková (6.A)

            Poézia:

            1. miesto – M. Kotrady (6.B)

            2. miesto – R. Kovalčíková (5. roč.)

            3. miesto – L. Tabáková (5. roč.)

             

            Štvrtá kategória (7. – 9. roč.):

            Próza:

            1.miesto – G. Lapšanská (9.B)

            2.miesto – B. Štofaníková (9.B)

            3. miesto – T. Tomčíková (7. roč.), O. Štubňa (7. roč.)

            Poézia:

            1.miesto – K. Pacáková (9.A)

            2. miesto – D. Morihladková (9.A)

            3. miesto – M. Turčánová (9.B), M. Filippová (7. roč.)

             

        • Blahoslavení chudobní
          • Blahoslavení chudobní

          • Na oblastnom kole recitačnej súťaže „Blahoslavení chudobní,“ ktorá sa konala 13. novembra 2017 sa Katarína Pacáková umiestila v kategórii poézia na 2. mieste a postúpila do diecézneho (krajského) kola v Spišskej Kapitule – Spišskom Podhradí, kde dňa 23.11.2017 obhájila krásne 2. miesto.

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Tak, ako k jeseni patria do teplých farieb odeté listy, skracujúce sa dni alebo sychravé počasie, tak k nej neodmysliteľne patrí aj púšťanie šarkanov. Ani naši žiaci prvého a druhého stupňa  si túto jesennú aktivitu nenechali újsť. Počas celého októbra zhotovovali v spolupráci s vychovávateľkami v školskom klube a pánom učiteľom Pollákom šarkanov. Netrpezlivo čakali na deň, aby si mohli vyskúšať svoje zručnosti v leteckej navigácii a manévrovaní, a tiež v rozpletaní uzlov a pomotaných šnúr. Púšťať šarkany, keď vetrík  spí alebo sa venuje inej tvorivej činnosti je poriadna odvaha.  Neostávalo iné, len zobrať nohy na plecia, šarkany do rúk a utekááááááť. Za pokus to stálo.

        • Predstavovanie svätých
          • Predstavovanie svätých

          • V septembri sa žiaci našej školy mohli zapojiť do 1. kola súťaže „Predstavovanie svätých“, ktorí súvisia so Slovenskom. Toto kolo bolo venované saleziánskemu kňazovi Titusovi Zemanovi, ktorý bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel v roku 1969. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Zemana, čo umožnilo jeho vyhlásenie za blahoslaveného.

            Víťazom tohto kola sa stali žiaci: D.Artim III.B, H.Brajerová III.B, B. Vanácka II.A.

        • Tajuplný svet knižných príbehov
          • Tajuplný svet knižných príbehov

          • Toho roku sme sa opäť zapojili do 8. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Téma tohto ročníka bola: „ Tajuplný svet knižných príbehov“.

            Pri tomto projekte nám nešlo, len o odovzdanie stanoveného počtu záložiek, ale podnietiť u detí chuť opäť spoznávať knižných hrdinov a prežívať s nimi ich huncúcstva, objavovať neznáme krajiny a podnecovať v nich fantáziu, obrazotvornosť a spolupatričnosť s hrdinami.

            Partnerskou školu v rámci projektu Záložka do knihy spája sa nám stala ZŠ Komenského 211 v Horažďoviciach (v Čechách).

            Sprievodnými programami boli:

            1.ročník:

            Žiaci pracovali s klasickou rozprávkou Tri prasiatka. Na interaktívnej tabuli usporiadali jednotlivé obrázky podľa deja, keďže boli poprehadzované. Deti rozprávku prerozprávali, ba pokúsili sa o malú dramatizáciu príbehu. Potom dostali pracovný list, z ktorého povystrihovali jednotlivé obrázky deja a usporiadali ich v správnom poradí. Tieto si nalepili a vyfarbili.

            2.ročník:

            Deti mali za úlohu prečítať hádanky a napísať správny nápis rozprávky. Druhá časť aktivity pozostávala z dopísania čísla hádanky pod príslušný obrázok ilustrácie.

            3.ročník:

            Títo žiaci predčítali svojim mladším spolužiakom v 1. a 2. ročníku  knihu Jeffa Kinneyho „Denník odvážneho Bojka.

            4.ročník:

            Žiaci porovnávali  slovenčinu a češtinu, ako dva príbuzné jazyky. Ako prvé sa pozastavili pri rozdielnych písmenách v abecedách. Vysvetlili slová, ktoré sa rovnako píšu, ale majú rozdielny význam (topiť, horký, chudá..). Zoznámili sa so slovami základnej slovnej zásoby, ktoré sú rozdielne (hovoriť-mluvit, ťava-velbloud,..).Porovnali názvy mesiacov   ( január-leden). Prečítali si rozprávku Soľ nad zlato, ktorá mala sprievodný text v slovenčine a češtine. Bolo to veľmi zábavné. Žiaci si neznáme slová mohli hneď preložiť

            Aby naše spoločenstvo, spoznalo partnerskú školu v rámci projektu Záložka do knihy spája - ZŠ Komenského 211 v Horažďoviciach, pripravili sme  nástenku o tejto škole. Dozvedeli sme sa, že vznikla v roku 1799. Pomocou zhromaždených informácií sme sa dozvedeli napríklad o horažďovickom zámku – teraz jej tam Mestské múzeum. Pozostatkoch gotického mestského opevnenia, Červená brána, Mastné obchody a Kostol sv. Petra a Pavla.

            Verím, že novovzniknuté poznatky pritiahnu našich malých čitateľov k pravidelnejšiemu čítaniu.

            „Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.“

                     

        • Svetový deň zdravej výživy
          • Svetový deň zdravej výživy

          • Svetový deň výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov (FAO) v roku 1945.

            Aj u nás v škole sa venujeme tejto téme. Snažíme sa poukázať na možnosti zdravej stravy. Dole vo vestibule čakala na žiakov a učiteľov nielen propagačná nástenka, ale aj stôl plný dobrôt v podobe ovocia a zeleniny. V triedach sa žiaci tejto tematike venovali prostredníctvom pripravených prezentácií. Svoje vedomosti mohli zúročiť pri vypracovávaní pracovných listov a nakoniec výtvarnými prácami skrášliť nielen vestibul školy, ale aj svoje triedy.

        • Deň jazykov
          • Deň jazykov

          • Dňa 26. septembra 2017 sme si  v škole pripomenuli Európsky deň jazykov. Žiaci na 1. stupni spoločne vytvorili viacjazyčný slovník, žiaci 2. stupňa si prezreli prezentáciu o jazykoch, urobili kvíz, naučili sa pieseň v štyroch jazykoch a vypočuli si umelecké prednesy. Naši deviataci sa popasovali s náročnejšími úlohami  s názvom memory posters. Spoločne sme si pripravili anglický čaj a americký pop-corn.

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

            Riaditeľ Základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 518/2010 Z.z.  z organizačných dôvodov  udeľuje žiakom  riaditeľské voľno dňa 27. 10. 2017 (piatok)

            Vo vyučovaní sa bude pokračovať 2. 11. 2017(štvrtok) po jesenných prázdninách.                                                                                     

             Mgr. Ján Orinin, riaditeľ školy

             

        • Pasovanie prvákov v ŠKD
          • Pasovanie prvákov v ŠKD

          • Dňa 29. 09. 2017 sa v telocvični našej školy uskutočnil v poradí už 6. ročník veselého podujatia - „Pasovanie prvákov.“ Deti z ŠKD sa stali oficiálnymi členmi školského klubu detí. Jednotlivé úlohy preverili žiacku šikovnosť a odvahu. Po zvládnutí rozprávkových hádaniek deti spoločne vytvorili farebný kvet ako symbol priateľstva, úcty a rešpektu. Najdôležitejšou úlohou prvákov bolo zložiť sľub poslušnosti, po ktorom boli prváci slávnostne pasovaní veľkou ceruzou za právoplatných členov ŠKD. Podujatie spríjemnili žiačky našej školy. Sára Buzová (3.A) vystúpila s umeleckým prednesom básne a Diana Klingová (7.A) sa predstavila s anglickou pieseň od speváčky Adele. Okrem bohatých zážitkov či sladkej odmeny si prváci domov odniesli aj pamätný zvitok a symbolickú medailu. Vyjadrujeme srdečné poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tohto podujatia a prvákom prajeme veľa zdravia, veľa školských aj mimoškolských úspechov a mnoho ďalších úsmevných chvíľ prežitých v kruhu svojich kamarátov v našom školskom klube.

            Vychovávateľky ŠKD

        • Po stopách Karpatsko - duklianskej operácie
          • Po stopách Karpatsko - duklianskej operácie

          • Žiaci 8. - 9. ročníka sa 22. septembra 2017 zúčastnili výchovno-vzdelávacej exkurzie po názvom "Po stopách Karpatsko - duklianskej operácie." Navštívili množstvo kultúrno-historických pamiatok (Vojenské historické múzeum vo Svidníku, Prírodné múzeum vojenskej techniky vo Svidníku, Pamätník padlých vojakov sovietskej armády vo Svidníku,Vyhliadkovú vežu v Duklianskom priesmyku, ktorá stojí na mieste rozhľadne generála L. Svobodu, Pamätník padlých vojakov I. čsl. armádneho zboru na Dukle, Bojovú techniku v Údolí smrti a tiež aj drevený kostolík v dedinke Ladomírov.)

            Žiaci si so sebou priniesli nielen zážitky, ale aj dejinný prehľad.

            Ďakujeme za mierový život!

        • Rodičovské stretnutie
          • Rodičovské stretnutie

          • Riaditeľstvo ZŠ oznamuje rodičom, že  dňa 5. 10. 2017 o 15:30 hod. sa v jedálni školy uskutoční celoškolské  stretnutie rodičov . Následne po ňom budú prebiehať triedne schôdzky.

            Tešíme sa na Vašu účasť!

        • Začiatok školského roka 2017/2018
          • Začiatok školského roka 2017/2018

          • Riaditeľstvo ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi oznamuje rodičom a žiakom, že

            školský rok 2017/2018 sa začína 4. septembra 2017.

            Zraz žiakov bude o 8:00 pred budovou školy.

            Školský rok sa začne spoločnou sv. omšou vo farskom kostole o 8:15 hod.

             

             

             

        • Malí hokejbalisti - "Majstri Slovenska"
          • Malí hokejbalisti - "Majstri Slovenska"

          •  

            Piatok, 16. júna 2017, sa v Liptovskom Hrádku konalo celoslovenské finále projektu Tipsport hokejová prípravka – školská hokejbalová liga v kategórii mladších žiakov ZŠ, ktorého sa zúčastnili najlepší hokejbalisti z jednotlivých regiónov zapojených do tohto projektu. Finálový turnaj sa odohral za účasti zástupcov regiónu : Košice, Liptovský Hrádok, Prešov, Stará Ľubovňa, Svidník, Levoča, Kežmarok a výberu SNV a ZŠ Povýšenia sv. Kríža Smižany. Celkové prvenstvo na tomto podujatí si vybojovali chlapci z výberu SNV a ZŠ Povýšenia sv. Kríža, ktorého súčasťou boli aj naši žiaci Šimon Repaský 2.B a Denis Jurčák 2. A

            Chlapcom srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme za úspešnú reprezentáciu !!!

             

          • O Z N Á M E N I E

          • Riaditeľka ŠJ oznamuje stravníkom ZŠ sv. Cyrila a Metoda, že dňa 29. 6. 2017 sa obedy vydávajú od 11:00 - 12:00 hod. Dňa 30. 6. 2017 školská jedáleň neposkytuje stravu. Zo stravy 30. 6. 2017 sú odhlásení automaticky hromadne všetci stravníci.

            Ivana Salajová

            riaditeľka ŠJ

          • Oznámenie

          • Riaditeľka ŠJ oznamuje stravníkom ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi, že z obeda 28. - 29. 06. 2017 (streda, štvrtok) je možné sa odhlásiť najneskôr dňa 26. 06. 2017 (pondelok) do 8:00 hod.

            Ivana Salajová

            riaditeľka ŠJ