• „Obchod povolený, priam vyžiadaný“
      • „Obchod povolený, priam vyžiadaný“

      • 09.11.2020 21:41
      • Anglické príslovie hovorí, čo nezveľadíš to stratíš. Boh nám dal dary, ktoré sa nedajú vyvážiť zlatom. Avšak veľakrát sa k nim ako k zlatu chováme. Zamknúť do trezora a postaviť stráž.
      • „Obchod povolený, priam vyžiadaný“

         

        Poznáte film August Rush? Ide o príbeh malého chlapca, ktorý sa narodí v detskom domove. Sám chlapec si čoskoro uvedomí, že má obrovský talent. Dokáže vnímať hudbu všade okolo seba. Či je to spev vtáčikov, či šum vetra, mladý August vníma krásu melódií svojím nevinným srdcom. Vďaku tomuto daru a jeho rozvíjaniu sa dostane na významnú umeleckú školu, kde sa mu podarí nájsť cestu k jeho biologickým rodičom a film končí šťastným stretnutím syna s rodičmi.

         

        Povedali by sme, že všetko preto, lebo mal obrovský talent a celé je to síce krásne, ale je to stále iba film. Skutočnosť je vždy iná... Avšak možno mi dáte za pravdu, že aj vy sami máte v okolí ľudí, ktorí dokážu úžasné veci. V televízií sú dnes veľmi populárne programy a vystúpenia zamerané na predvádzanie talentov. Určite vám príde na myseľ kásting a vystúpenia v Slovensko hľadá SuperStar či show Česko Slovensko má talent. Sú to reálni ľudia, ktorí vo svojom živote videli príležitosť „obchodovať“ so svojím talentom.

         

        V nedeľnom evanjeliu, Ježiš rozpráva podobenstvo o talentoch. Tu talent predstavuje istý peňažný obnos. A nie malý. Jeden talent mal hodnotu 35kg zlata. Rozdal ich osem, teda 280kg zlata. V prepočte podľa kurzu k dnešnému dňu za 1kg zlata zaplatíme 51 646 eur. Dokopy nechal sluhov spravovať majetok za 14, 460 miliónov eur. Teda aj ten posledný sluha, ktorý dostal na starosť 1 talent, dostal obrovskú zodpovednosť na svoje plecia. Dnes by sme pri pohľade na také množstvo peňazí asi prevracali očami a odpadli. Kto z nás by si zobral na starosť tak veľký obnos financií, zvlášť ak nám nepatrí. Teraz by mnohí asi urobili podobne ako posledný sluha, zabezpečiť a ešte raz zabezpečiť, aby sa nič nestalo, nič nezmizlo. Ale je to správne riešenie?

         

        Rodičia, pri narodení dieťaťa dostanú nezaslúžený a nevyčísliteľný dar od Stvoriteľa. Ak by postupovali podľa logiky tretieho sluhu, svoje dieťa by nikdy nespustili z očí, okolitý svet by videlo len spoza zamrežovaných okien a s nikým by nemalo žiaden kontakt, aby náhodou sa nenakazilo nejakou chorobou. Nemalo by možnosť sledovať TV ani internet, či časopisy, či mať priateľov, stále by hrozilo riziko, že dieťa sa naučí niečo nemorálne, či prijme za svoje niečo, čo by ho vážne ohrozilo na jeho duševnom či fyzickom zdraví.

        Toto všetko by sa dnes javilo ako obrovská hlúposť. Ale popravde toto znamená vziať a zakopať. Anglické príslovie hovorí, čo nezveľadíš to stratíš. Boh nám dal dary, ktoré sa nedajú vyvážiť zlatom. Avšak veľakrát sa k nim ako k zlatu chováme. Zamknúť do trezora a postaviť stráž. Tento týždeň sa so mnou zamysli, čo máš v trezore svojho srdca. Nemyslím na zranenia a bolesti, ktoré sme tam hlboko uzamkli. Myslím na talenty, ktorými aj ty môžeš zmeniť svet. Možno je to pre teba maličkosť, ale maličké veci menia veľkých ľudí k lepšiemu.

      • Naspäť na zoznam článkov