• Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Jesenné prázdniny sú od 28. októbra do 29. októbra. Vyučovanie po prázdninách začne v utorok 2. novembra 2021. Pred nástupom do školy žiakom odporúčame použiť Ag samotest (použitie nahlásiť cez Edupage) a doručiť alebo zaslať BEZPRÍZNAKOVOSŤ cez Edupage. Oddýchnime si a prežime tieto dni v modlitbách za našich verných zosnulých.

             

        • Deň jablka
          • Deň jablka

          • „Každý deň jablko, od lekára ďaleko“. Táto ľudová múdrosť je známa snáď na celom svete. Jablko, ktoré nájdeme v každej domácnosti i záhrade, právom radíme medzi zdraviu najprospešnejšie ovocie.

            21. októbra sme si pripomenuli Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk. Ráno sme našich žiakov a zamestnancov školy privítali povzbudzujúcim „Ranným elixírom zdravia“ v podobe jablčného muštu, vyrobeného z najkvalitnejších odrôd, ktorý nášmu telu dodal potrebnú dávku energie do celého „jablčného dňa“.  A ako sa to jablkom začalo, tak to pokračovalo po celý deň. Jablkové príklady v matematike, apple pie na angličtine, jablkové recepty cez prestávky,  jablká na výtvarnej výchove, prezentácie a kvízy a ako čerešnička na torte -  jablko za obedom!

            V ŠKD sme tiež venovali jablkám pozornosť. Deti si navzájom vymieňali zážitky spojené s jablkami – najchutnejšie jedlá z jabĺk, najkyslejšie, najsladšie, najčervivejšie, najvoňavejšie, najlesklejšie jablko v mojom živote, zásady správneho oberania a uskladnenia jabĺk, listovali sme v knihách pre pestovateľov a nechýbala ani súťaž v jedení jablkových štvrtí. Víťaz získal medailu – papierové jablko.

            Veríme, že tento deň v našej škole sme si užili všetci a vždy, keď uvidíme jablko, spomenieme si na to, že aj keď je to len obyčajné jablko, skrýva v sebe nie len vzácne prvky pre telo, ale aj spomienky na tento deň.

        • Štedrosťou otvárame srdcia pre chudobných
          • Štedrosťou otvárame srdcia pre chudobných

          • Ako každoročne, tak aj počas tohto októbra si zvlášť pripomíname dôležitosť misijného poslania. Preto sme sa na Misijnú nedeľu, ktorú budeme sláviť 24.októbra, pripravovali spoločne prostredníctvom našich modlitieb ako aj niekoľkými aktivitami:

            V stredu 20.októbra bol vo vestibule školy pre žiakov  pripravený misijný jarmok. Zapojili sme sa ním do kampane Sladká pomoc alebo Dvakrát dobrá čokoláda, ktorá je dôkazom toho, aké je ľahké dosiahnuť veľké veci mnohými malými skutkami. Na jarmoku sme však nepredávali len čokoládky, ale aj výrobky našich žiakov – svietniky, pohľadnice, balíčky cukríkov, stojany na perá, balíčky so sušenými jabĺčkami a modlitbu za misie. Týmto predajom a finančnou pomocou podporujeme Misijné diela detí, ktorých projekty sú zamerané na zvýšenie životnej úrovne chudobných detí v Afrike.

            V tento deň sme v našej škole privítali aj dvoch vzácnych hostí – manželov Jarkovských, ktorí pôsobili 3 roky ako misionári v Jakutsku. Na obohacujúcej besede sme sa mohli dozvedieť ako sa žije v tejto chladnej ruskej krajine či vyskúšať si huňaté baranice, ktoré človeka zohrievajú pri teplotách - 60° C. ĎAKUJEME našim hosťom, že nás inšpirovali a nadchli pre misijné poslanie pre Ježišovo spásonosné dielo!

             

          • Návšteva Múzea Spiša

          • Žiaci II.B a IV.B počas pekného októbrového popoludnia navštívili Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi. So záujmom si prezreli zbierku výšiviek top zberateľky Alice Tokarčíkovej. Táto výstava je tvorená z citov, pocitov, nádeje, šťastia i nešťastia, radosti i smútku, aby sme my, i naše deti, dokázali rozoznať dobré od zlého, uplatňovať v osobnom živote kresťanskú morálku, milovať blížneho ako seba samého.

             Následne si žiaci prezreli výstavu Vlk dravý (Canis lupus) a jeho potomkovia. Výstava predstavuje vlka dravého ako živočícha, prirodzeného predátora. Druh, ktorý má svoje nezastupiteľné miesto v prírode Karpát a zaslúži si našu pozornosť. Obe výstavy obohatil výklad pracovníčky múzea, ktorá bola ochotná odpovedať na všakovaké otázky zvedavých pozorovateľov.

             

          • Korčuliarsky kurz

          •     Žiaci 1.A a 2.A sa zapojili do Školského korčuliarskeho programu.

            V  týždni od  11. - 15. 10. 2021 v dopoludňajších hodinách, trávili čas na Zimnom štadióne v Spišskej Novej Vsi. Pod vedením skúsených trénerov sa učili korčuľovať. Niektorí žiaci stáli na korčuliach prvýkrát, no iní sa snažili ukázať svojim spolužiakom, že sa to zvládnuť dá a že to môže byť celkom fajn zábava. Každým dňom sa usilovní prváci a druháci zdokonaľovali v svojich korčuliarskych zručnostiach. Radosť zo svojich pokrokov a úspechov si vychutnali v piatkovom záverečnom súťažení. Z rúk trénerov si prevzali korčuliarsky diplom a sladkú odmenu. Všetci žiaci tento kurz zvládli s úsmevom na tvári a s veľkou radosťou...  

          • Deň zdravej výživy

          • Deň zdravej výživy si každoročne pripomíname 16. októbra, pretože, jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa. Na tú sa však často zabúda. 

            Preto si žiaci našej školy mohli zaujímavosti k tomuto dňu prečítať na pripravenej nástenke vo vestibule školy. V piatok 15. októbra doplniť svoje vedomosti prostredníctvom rozhlasovej relácie, ktorú si pre nich pripravili žiaci 3. A  triedy spolu s triednou pani učiteľkou. V tento deň nechýbalo ovocie a zelenina hádam nikomu. Tú si žiaci naservírovali na taniere v rôznych obrazoch. Chutila znamenite.

        • Európsky deň jazykov 2021
          • Európsky deň jazykov 2021

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa už od roku 2001 každoročne oslavuje Európsky deň jazykov 26. septembra. Je to skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe.

            Naša škola sa takisto zapojila do osláv tohto dňa niekoľkými zaujímavými aktivitami. Vo štvrtok, 30. septembra, sme hneď ráno vo vestibule školy triedili slovíčka podľa jazykov a pozreli si nástenku, ktorá informuje o tomto významnom dni.  V telocvični školy sme prostredníctvom prezentácie spoznali päť krajín Európy, ich hymny, vlajky, významné osobnosti, pamiatky, či tradičné jedlo. Vyučujúci cudzích jazykov si pripravili stánky, v ktorých nás naši deviataci vyskúšali zo znalosti jazyka i kultúry týchto krajín. Plnili sme rôzne úlohy a ochutnali typické špeciality. Na záver sme sa pokúsili rozlíšiť slová, vlajky i pamiatky, ktoré bolo treba v telocvični nájsť, priniesť a správne priradiť k danej krajine. Naši dídžeji nám púšťali piesne, a my sme hádali, akým jazykom sa v nich spievalo.  Najusilovnejšie triedy získali odmenu: 

            1. stupeň -  1. miesto - 3.A

                                2. miesto – 4.B

                                3. miesto – 3.B  ,  1.B

            2. stupeň -  1. miesto – 6.B

                                 2. miesto – 7.B

                                 3. miesto – 8. roč.

            Európska komisia zároveň vyhlásila súťaž pod názvom: „Európsky deň jazykov 2021 – Jazyky okolo nás“.   Súťaž prebieha v troch kategóriách: výtvarnej, literárnej a audiovizuálnej, a to do 15. októbra 2021. Podrobnosti sa dozviete na stránke:  https://ec.europa.eu/slovakia/events/vyhlasenie_sutaze_europsky_den_jazykov_2021_jazyky_okolo_nas_sk

            Pekný deň!        Have a niceday!       SchönenTag!         Buonagiornata!     Bonne journée!       Pięknegodńia!

        • NOSENIE RÚŠOK V ŠKOLE od 4.10.2021
          • NOSENIE RÚŠOK V ŠKOLE od 4.10.2021

          • Od pondelka 4. októbra 2021

            rúška nebudú povinné pre žiakov ZŠ v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu,

            teda rúško žiak nemusí nosiť v kolektíve svojej triedy počas vyučovania.

            Napriek uvedenému riaditeľka školy nosenie rúšok odporúča aj v rámci kolektívu svojej triedy.

             

            Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri školy, mimo uzavretého kolektívu triedy. 

            Nosenie rúšok ostáva pre deti povinné, ak dochádza k miešaniu triednych kolektívov:

            *  vo vstupnej hale školy (príchod do budovy, odchod zo školy - prezúvanie, ...)

            *  na vyučovaní pri zmiešaných skupinách z viacerých tried 

            *  počas prestávkového pobytu na chodbe,

            *  počas vstupu do priestorov školskej jedálne,

            *  v prípade účasti na hromadných podujatiach, 

             

            VYHLÁŠKA ÚVZ  o nosení rúšok v škole