• Nedeľa nielen „o múdrych“
      • Nedeľa nielen „o múdrych“

      • 04.11.2020 11:15
      • Možno sme aj my o niekom už párkrát povedali, že je hlúpy. Zväčša sa nad tým ani nezamyslíme a len to z nás tak vystreli ako reakcia na jeho správanie. 

      •  

        Nedeľa nielen „o múdrych“

         

        Možno sme aj my o niekom už párkrát povedali, že je hlúpy. Zväčša sa nad tým ani nezamyslíme a len to z nás tak vystreli ako reakcia na jeho správanie. Pravda, hodnotíme skutky človeka, nie výsledok IQ testu. Kto je hlúpy? Hlúpy je ten, kto prestal bojovať! Bojovať o svoju bdelosť. Mohli by sme teraz namietať, veď predsa, čo má bdelosť a zápas o ňu spoločné s nedostatkom inteligencie !?

         

        Evanjelista Matúš kladie Ježišove podobenstvo O desiatich pannách hneď za podobenstvo O vernom sluhovi, a krátko predtým je uvedená Ježišova výzva na bdelosť. Práve tieto dva a mnohé iné podobenstvá v sebe ukrývajú výzvu bdieť, teda byť pripravený. Nemám teraz na mysli Pionierske heslo „Vždy pripravený“ z dôb socialistických krajín. Ide o viac, a síce o starostlivosť o svoju „lampu“. Hlúpe, nerozumné panny si nevzali olej, a tak ich lampy nesvietili tam, kde mali.

         

        Zakopli ste niekedy večer o prah dverí, či o schod, lebo ste si nezapli svetlo? Veľa nehodám sa dá predísť, ak sa včas „zapáli lampa“. Skrátka, ľudia sú zvyknutí veľakrát na tmu. Až tak, že zasvietiť je pre nich stratou času. Tu sa dostávame k našej definícií hlúpeho človeka. Práve on nemá čas, pripraviť sa na nečakané. Sme zvyknutí, že všetko je tak, ako má byť. Máme svoje návyky a všetko a všetci sa musia prispôsobiť. Ale, čo ak „ženích príde neskôr, o polnoci?“ Ak sme len diváci, ľahko vynesieme „ortieľ hlúposti“ a ideme s úsmevom ďalej. Čo ak však sa ocitneme v úlohe hlavnej postavy celej situácie? Tam vystrieda úsmev plač, a búchanie hlavou o dvere. Tie sa však už neotvoria, presne tak ako v podobenstve.

         

        Carlo Cippola vo svojej knihe Základné zákony ľudskej hlúposti rozdelil ľudí do štyroch základných kategórií, a to ľudia naivní, inteligentní, zlí a hlúpi. Prvé tri skupiny si svoj údel zvyčajne uvedomujú, hlúpy človek však netuší, že je hlúpy a ak mu to niekto povie, nie je ochotný to pripustiť. Predstavte si človeka, ktorý zaparkoval auto na parkovisku tak, že ďalších desať zablokoval vo výjazde von. S najväčšou pravdepodobnosťou si to pri parkovaní ani neuvedomil. To je to smutné.

      • Naspäť na zoznam článkov